L'exvicepresidenta del Govern i exdirigent d'Unió Joana Ortega ha decidit renunciar a presidir la post-convergència. En un tuit publicat ahir, Ortega va assegurar breument que no assumirà «cap lloc de responsabilitat estructural» en el partit, que celebra d'aquí a 15 dies un congrés per mirar de subsistir després de ser ara una força extraparlamentària. Marc Solsona, alcalde de Mollerussa i actual portaveu, va intentar que Ortega presidís el partit en el qual ell exerciria de secretari general, però aquest moviment va generar una convulsió interna en una formació més que malmesa i amb greus problemes econòmics.

Una acumulació de problemes

L'acumulació de problemes estan situant el PDeCAT en una greu situació. Després del fracàs en les eleccions catalanes, la candidata i ex-consellera Àngels Chacón ha deixat en suspens la seva presència en el lideratge del partit. Això ha generat la necessitat de renovar lideratges. Castells va proposar a Ortega presidir la formació en substitució de David Bonvehí, que ha dirigit el projecte i deixarà pas, després d'una gestió molt qüestionada que ha deixat el PDeCAT fora del Parlament, i ha vist com l'expresident Carles Puigdemont deixava la formació i creava un nou partit emportant-se les sigles JxCat, i ha patit dissidències internes notables com els presos independentistes.

Però Bonvehí deixa pas mirant de mantenir la nau en la superfície econòmicament. Només dues dades donen una idea de la situació: dos milions d'euros és el que ha desemborsat el PDeCAT en ajuda als presos independentistes i els seus advocats, i actualment, malgrat que tots estan vinculats a Junts, el PDeCAT encara té pendent un pagament d'uns 70.000 euros en aquest concepte. Una situació sagnant, de gran tensió emocional i que genera greus maldecaps. S'hi ha d'afegir que,en quedar fora del Parlament, el partit no disposarà de cap ingrés en aquest sentit.