La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va considerar que els ultimàtums són «pressions» i que «no és el que més convé» en la negociació per formar Govern. D'aquesta manera es va pronunciar en una entrevista a ACN feta abans de la segona cimera entre ERC i Junts a la presó Lledoners sobre el fet que els republicans fixessin l'1 de maig com a data per arribar a un acord de govern.

Per a Borràs, cal posar tots els esforços a fer que les coses funcionin i no a posar «pressions sobrevingudes que el que segur que faran és intentar descarrilar o ajudar a descarrilar el que ha de quedar millor encarrilat que mai». D'altra banda, la presidenta de la cambra catalana va defensar que els partits han de preparar «ara» com avançar cap a la independència i no deixar-ho per al 2023.

El dia després que expirés el termini de l'1 de maig assenyalat en el calendari per part d'ERC, Borràs va defensar que les negociacions s'han de basar en la «fortalesa» dels acords i no en la «pressió» del calendari. El partit d'Oriol Junqueras va alertar que si no hi havia acord abans d'aquesta data explorarien la possibilitat d'un govern en solitari que també passa pel suport necessari de Junts a la investidura de Pere Aragonès.

Borràs va recordar que el Govern en funcions va proposar fer les eleccions el 30 de maig, per tant, segons va apuntar, a hores d'ara encara ni s'haurien celebrat els comicis i la formació de govern no s'hauria produït fins després de l'estiu. «Però ara sembla que no puguem viure ni un dia més sense Govern. Hi ha un Govern en funcions que pot funcionar», va afegir en referència a la urgència d'ERC per formar ja un nou executiu català.

Segons Borràs, el 26 de maig sí que és un termini que suposa el límit per no anar a unes noves eleccions i va defensar que s'ha de treballar en el marc d'aquest calendari. «No cal afegir altres límits que posen més pressió i que poden restar fiabilitat i robustesa a un acord que ha de ser molt sòlid i robust», va argumentar.

La presidenta del Parlament no va voler entrar en els motius pels quals ERC ha afegit «pressió» a les negociacions i es va limitar a dir que no és partidària d'aquests «ultimàtums» que, segons va dir, «lluny d'ajudar, segurament afegeixen elements de tensió «. En el context actual, Borràs creu que ja hi ha molta tensió i que el que s'hauria d'intentar és, justament el contrari, «destensar».

Per part seva, el candidat del PSC a la Presidència de la Generalitat, Salvador Illa, va qualificar de nou de «fracàs» l'ultimàtum republicà després que dissabte expirés el termini per arribar a un acord de coalició amb Junts. El dirigent socialista va considerar que l'entesa entre ERC i JxCat es troba en una «via morta» i que els socis de govern no tenen un projecte per a Catalunya. «Reclamo que no es desprestigiï més la Presidència de la Generalitat, que facin un pas al costat i que permetin als que vam guanyar les eleccions articular una majoria d'esquerres», va exigir Illa. Preguntat sobre si el PSC donaria suports puntuals a un govern d'ERC en solitari, Illa va insistir que vol liderar el nou govern d'esquerres.

«Necessitats a Catalunya»

Illa va considerar que el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, suma un «quart fracàs» després que JxCat hagi desatès el seu ultimàtum. Segons el líder socialista, el primer fracàs dels independentistes va ser quan van ser incapaços de trobar un substitut per al president Torra, seguit dels dos intentes d'investidura fallits d'Aragonès. «Hi ha necessitats a Catalunya, cal més que mai un govern amb plena capacitat d'actuació i tenim el govern més irrellevant, ineficaç i més absent que hem tingut en els darrers anys», va afirmar Illa.