Els carrers de Barcelona s'han omplert de gent passada la mitjanit un cop ha decaigut l'estat d'alarma i, amb ell, el toc de queda, després de sis mesos. La mesura ha estat vigent entre les 22 hores i les 00 hores, una franja en què pràcticament no s'ha vist circular ningú i en què diverses patrulles de la Guàrdia Urbana s'han assegurat que se'n complien els darrers minuts. Quan han tocat les dotze, a Gràcia centenars de joves s'han abocat cap a les places per celebrar la fi del confinament nocturn amb 'botellón', música, sense distància social i amb un escàs ús de la mascareta. Entre els carrers plens de festa, alguna família o veïns han decidit sortir a fer una passejada.

Entre les deu i les dotze de la nit, els carrers de Gràcia estaven pràcticament deserts i el soroll que se sentia provenia de pisos i balcons. A les dotze en punt, els carrers s'han començat a omplir de seguida de joves que cantaven i celebraven que s'havia acabat el toc de queda. Molts d'ells havien començat la festa a la tarda, han tornat a casa a les 22 hores i, després, han tornat a sortir.

A la plaça de la Virreina s'han ajuntat centenars de joves. Hi ha hagut càntics i també música en directe, amb guitarres i alguna trompeta. Un d'ells afirmava que tenia moltes ganes de sortir "després de moltes setmanes a casa". "Allargarem fins demà, possiblement fins a la nit però mai se sap", ha manifestat a l'ACN. Reconeixia que la imatge de la plaça plena de gent és "preocupant" però afegia: "Però al mateix temps penso com ho estic gaudint".

Aquest jove venia de celebrar un festa tipus 'Cap d'Any' a casa d'una amiga, la Carla. No han menjat dotze grans de raïm per fer el descompte cap a la mitjanit, però sí que han llençat confeti. "Toca gaudir una mica, psicològicament va molt bé", ha sentenciat. No han estat els únics que ho han celebrat com si fos el 31 de desembre. D'altres, com si fos Carnaval, amb disfresses; o Sant Joan, amb llançament de petards.

Hi havia qui no estava enmig de la festa, i que només havia baixat al carrer a copsar l'ambient. Com en Xavi, veí proper a la plaça de a Virreina, que ha explicat a l'ACN que han decidit anar-hi per veure l'ambient que hi havia passada la mitjanit. Considera que la gent jove porta "molt de temps amb la salut mental per terra". Afegeix que ells se senten ja "grans" i que, un cop vist com s'ha desenvolupat la fi del toc de queda, tornaven cap a casa.

Però no tot eren joves celebrant, la Toñi ha baixat amb la família i els nens a fer un passeig per Gràcia després de sopar a casa, com solien fer quan arribava el bon temps. Comentava que al principi no hi havia gent però poc després de la mitjanit s'han sorprès de com s'han omplert els carrers i places. Assegurava que s'esperaven que la gent sortís, "però no tan bèstia".

Imatges d'aglomeracions com les de Gràcia s'han vist en altres punts de Barcelona durant la nit, com al passeig del Born o al passeig Lluís Companys, a l'Arc de Triomf.

Davant la previsió que molts ciutadans sortissin al carrer a mitjanit, els Mossos d'Esquadra i les policies locals havien preparat un dispositiu conjunt similar al de la revetlla de Sant Joan o Cap d'Any. No obstant, a la plaça de la Virreina la presència policial ha estat mínima.

Des d'aquest diumenge no hi ha toc de queda nocturn entre les deu i les sis del matí, com hi havia des del 25 d'octubre del 2020, i tampoc confinament perimetral de Catalunya. Es manté la limitació de sis persones en reunions, una limitació que, en moltes ocasions, no s'ha respectat en aquesta primera nit.

El Butlletí Oficial de l'Estat va publicar el decret de l'estat d'alarma el 25 d'octubre, aquest arriba després que la situació epidemiològica per la covid-19 empitjorés notablement i s'entrés en una segona onada. Amb aquest estat d'alarma va entrar en vigor el toc de queda, una mesura de restricció de la mobilitat que s'ha mantingut durant mig any.

El Govern va anunciar que analitzaria la situació per decidir si considerava que aquesta limitació de la mobilitat nocturna s'havia de mantenir. Finalment però, a principis de setmana va confirmar que no proposaria cap mesura per allargar la seva vigència, així com tampoc per mantenir el confinament perimetral de Catalunya. En canvi, sí ha decidit limitar les reunions socials a sis persones, mesura que ha rebut l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Amb aquest pas Catalunya fa un pas cap a l'obertura després de mesos d'important restriccions. El Govern ha afirmat que la situació epidemiològica de Catalunya i l'avenç de la vacunació permet anar donant aquests passos però ha demanat prudència ja que la pandèmia encara no s'ha acabat.