En directe

Última actualització 13:37

El Parlament investeix Aragonès com a 132è president de la Generalitat amb els vots d'ERC, JxCat i la CUP

El Parlament ha aprovat aquest migdia la investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat amb els vots a favor dels 74 diputats independentistes (33 d'ERC, 32 de JxCat i 9 de la CUP). La resta de grups parlamentaris hi han votat en contra. Aragonès serà el 132è president de la Generalitat, el setè des de la recuperació de la democràcia i el primer d'ERC a ocupar aquest càrrec des de Lluís Companys, ara fa 80 anys. Aragonès ha estat escollit en el tercer intent després de les dues investidures fallides del març. És però el president que ha aconseguit més vots a favor en la seva investidura igualant Pasqual Maragall, que el 2003 també va obtenir 74 vots a favor.

Fernández (PP) denuncia que el "modus vivendi" de l'independentisme sigui aprofundir en el "processisme"

El president del PPC, Alejandro Fernández, ha considerat que el candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, actua de manera "teledirigida des de Waterloo de forma obscena" i l'ha acusat de dibuixar una Catalunya "derrotada". Durant el debat del ple d'investidura d'aquest divendres, Fernández ha dit a Aragonès que l'acord de Govern no és un "bon negoci" i que li han "aixecat la camisa". En aquest sentit, el popular s'ha preguntat com funcionarà un govern entre "persones que no se suporten". També ha denunciat que el "modus vivendi" de l'independentisme sigui aprofundir en el "processisme". "El seu document de 46 pàgines no dissimula el mercadeig pel repartiment de prevendes i lluita feroç per les cadires", ha lamentat.

Aragonès, a Carrizosa: "El nostre límit serà la voluntat popular de la ciutadania de Catalunya"

El candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, ha advertit el líder de Cs, Carlos Carrizosa, que l'exercici de la democràcia i la voluntat popular no es poden veure limitades per unes lleis: "S'han de poder canviar". En la rèplica al president dels taronges al Parlament, Aragonès ha avisat que no renunciarà als seus plantejaments polítics i que, a més, treballarà perquè siguin assumits "cada vegada per més gent". "El nostre límit serà la voluntat popular de la ciutadania de Catalunya, i la cohesió social", ha insistit. D'altra banda, ha dit que Cs "intenta fer un viatge de retorn al centre": "Suposo que ho fa perquè la dreta està superpoblada, però al final no és capaç, està encadenat en les posicions extremes".

Aragonès ha argumentat que quan a Catalunya parlen "d'un sol poble" es parla de "cohesió social": "El procés de construcció nacional ha d'anar de la mà de la cohesió social". I li ha reclamat que no qüestioni la feina dels docents: "No tenim adoctrinadors en aquest país", ha subratllat el candidat dels republicans, que ha reivindicat la feina dels mestres "amb esperit crític i d'alt nivell a qui cal seguir fent costat".

Finalment, el candidat d'ERC ha dit que "ni Oriol Junqueras -que aquest divendres presencia el ple amb un permís penitenciari- ni els condemnats per l'1-O són uns delinqüents, sinó uns servidors de país". "Treballarem per estar a l'altura del seu compromís", ha ratificat.

Cs troba "increïble" que Aragonès prioritzi el referèndum enmig de la pandèmia: "Posi els peus a terra"

Cs troba "increïble" que el candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, prioritzi el referèndum enmig de la pandèmia": "Posi els peus a terra", ha etzibat el líder liberal, Carlos Carrizosa, durant el debat d'investidura, aquest divendres al Parlament. El president del grup de Cs ha criticat que la "obsessió" d'Aragonès sigui un referèndum acordat amb l'Estat, tal com va afirmar ahir el candidat d'ERC en el seu discurs, on va reivindicar la votació d'Escòcia. Carrizosa ha afirmat que les prioritats de la ciutadania no son l'amnistia ni la independència sinó la feina, els serveis socials i la recuperació econòmica. El dirigent de Cs també ha avisat a Aragonès que "el límit sempre ha de ser la llei" i no la voluntat popular.

Albiach replica a Aragonès que no s'abstindran en la seva investidura: "El Govern no és bo per a Catalunya"

La presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha respost al candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, que els comuns no s'abstindran. I és que la segona jornada del ple d'investidura, Aragonès ha tornat a demanar a En Comú Podem que no votin en contra de la seva investidura. "No ens abstindrem perquè creiem que el Govern no és bo per a Catalunya", ha respost Albiach en el seu torn de rèplica. Segons la líder dels comuns, hi havia una oportunitat per poder avançar i fer política d'una altra manera però ha lamentat que ERC hi hagi tancat la porta. "Ja els dic que això arribarà, més tard que d'hora", ha afegit.

Aragonès demana l'abstenció dels comuns com a "gest de confiança" per futurs acords

El candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, ha estès la mà als comuns de cara a futurs acords i els ha demanat que s'abstinguin en la votació d'investidura com a "gest de confiança". Durant la sessió d'aquest divendres, el líder republicà s'ha compromès a buscar objectius compartits amb En Comú Podem i els ha reclamat "un punt de generositat" per arribar-hi. Tot i que Aragonès ha agraït la "predisposició" dels comuns, ha matisat que "probablement és més pirotècnica que real". D'altra banda, ha retret a la formació morada que no inclogui a JxCat en la cerca de consensos a la cambra catalana. Així, ha avisat que "l'aritmètica és la que és" i que "les idees no són patrimoni privat de ningú, tampoc de cap partit".

Albiach diu a Aragonès que no hi ha un canvi de Govern ni d'etapa sinó un "canvi de cromos"

La presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, s'ha dirigit al candidat a president de la Generalitat, Pere Aragonès, per dir-li que el seu govern no suposarà un canvi d'etapa sinó senzillament un "canvi de cromos". En la seva intervenció en el marc del ple d'investidura, la líder dels comuns ha lamentat que no hagi estat possible que el canvi arribi al Govern però s'ha compromès a treballar perquè el canvi sigui una realitat "des de ja" al Parlament. Albiach també s'ha referit a la breu negociació d'ERC amb el seu grup i ha afirmat que al final Junts "ha guanyat als despatxos el que no va guanyar a les urnes".

Junqueras: "Hem recuperat amb la força de les urnes el que ens van prendre fa 80 anys amb la força de les armes"

En declaracions a TV3 just en arribar a la cambra, Junqueras ha destacat el fet que suposa que ERC torni a presidir la màxima institució del país: "Hem recuperat amb la força de les urnes el que ens van prendre fa 80 anys amb la força de les armes". El president d'ERC ha arribat a les 10:40 hores al Parlament, on a l'entrada l'esperava una delegació del partit formada per Sergi Sabrià, Meritxell Serret, Roger Torrent i Marta Vilalta. Junqueras ha pujat l'escala d'Honor amb el puny alçat i ha proclamat que està "molt feliç".

Una estona abans Junqueras també ha estat entrevistat a Rac1, on ha admès que li hauria agradat que ERC pogués mantenir la conselleria d'Economia: "Hauria estat content, encara que només fos per la proximitat personal i intel·lectual. Però hi ha les majories que hi ha i hem d'arribar a acords. Aquest sens dubte és el millor acord possible", ha afegit. El president d'ERC també ha asseverat que el nou Govern farà "tot el que estigui a l'abast" per "culminar el camí cap a la república".

D'altra banda, Junqueras ha afegit que és "molt escèptic" amb els indults.

Aragonès promet "autoexigència" a la CUP i demana continuar treballant amb "honestedat i lleialtat"

El candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, ha promès "autoexigència" a la CUP i ha demanat continuar treballant amb "honestedat i lleialtat". Durant el debat del ple d'investidura d'aquest divendres, Aragonès ha demanat seguir forjant aliances i aprofitar "l'aprenentatge de generacions anteriors". El candidat d'Esquerra ha augurat que trobarà més punts compartits amb els anticapitalistes per ampliar l'acord "de mínims". En aquest sentit, ha assegurat que no vol quedar-se "aquí", sinó que pretén agrair-los més "acords futurs". També ha destacat diferents punts compartits amb la CUP, com ara la necessitat d'avançar cap a la independència, la justícia social o la salut mental de la joventut catalana.

Junqueras arriba al Parlament

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, acaba d'arribar al Parlament per assistir al final del debat d'investidura de Pere Aragonès. Junqueras ha estat rebut pels diputats del seu partit.

Sabater avisa el candidat d'ERC que "la confrontació amb l'Estat és imprescindible"

La diputada de la CUP-NCG Dolors Sabater ha avisat el candidat d'ERC, Pere Aragonès, que els vots a favor de la seva investidura "no són un xec en blanc". Així, li ha demanat senyals de compliment del seu pacte "des d'avui". Si no, "la CUP ho tindrà molt difícil i no podrà sostenir aquesta majoria parlamentària". D'altra banda, ha avisat Aragonès que "la confrontació amb l'Estat és imprescindible": "Prou submissió, prou vassallatge". Tot i el marge que donen a la taula de diàleg, Sabater ha opinat que no conduirà a una solució del conflicte. Finalment, ha demanat als independentistes que superin "l'eterna batalla partidista" i als comuns, que "deixin la seva posició hostil" i "se sumin a la creuada rupturista per tombar el règim".

Aragonès anuncia que el Govern respondrà a la situació de Ceuta i Melilla acollint "els infants que pertoquin"

Pere Aragonès ha anunciat que el seu executiu respondrà a la situació de Ceuta i Melilla "acollint els infants que pertoquin i siguin necessaris". Així ho ha anunciat durant la segona part del debat de la seva investidura, aquest divendres al matí al Parlament, en la rèplica a Vox. "La solidaritat és això", ha argumentat. Aragonès ha criticat al líder del partit d'extrema dreta, Ignacio Garriga, per utilitzar la "desigualtat" per construir un futur "basat en fonaments de l'odi". En aquest sentit, el candidat a la presidència del Govern ha asseverat que lluitar contra les injustícies i l'odi és un "imperatiu moral". "Senyor Garriga, no passaran", ha conclòs Aragonès.

Garriga critica la gestió de la pandèmia

El líder de Vox al Parlament defensa que el Govern ha fet una "mala gestió" de la pandèmia i l'acusa de teixir una "xarxa clientelista". També ha aprofitat per amenaçar amb els tribunals quan faci falta i ha assegurat que amb la majoria independentista, Catalunya "és menys lliure, menys pròspera i menys segura". Garriga ha vaticinat una legislatura curta.

Comença la segona sessió del debat d'investidura

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, oficialitza l'inici del ple en el qual es votarà la investidura de l'aspirant republicà Pere Aragonès. És el torn de Vox.

Aragonès agraeix el suport de Junts

L'aspirant a la Presidència inicia el torn de rèplica agraint a Junts seu suport després de l'acord forjat entre els dos partits. Aragonès reconeix que han trigat massa temps a pactar i demana disculpes a la ciutadania. "El que ens uneix és molt més fort que les perspectives diferents en àmbits sectorials o en com afrontar el procés d'independència. I això és una fortalesa extraordinària que hem de preservar", continua.

Junts celebra un Govern independentista

Batet assegura que comença la legislatura del 52% de vot independentista i que el Govern liderarà la sortida de la crisi després de l'impacte de la pandèmia. "Els partits independentistes per separat vam perdre les eleccions però l'independentisme en el seu conjunt va guanyar les eleccions amb més força que mai, per tant, sense la majoria d'un partit o un altre. 33 o 32. La ciutadania ens va donar un mandat molt explícit: unitat. I ens hem posat d'acord ", insisteix, i demana un Govern" independentista, fort i estable ".

Batet: "Sóc catalanista, molt 'puigdemontista'"

Albert Batet comença la seva intervenció carregant contra el líder de PSC al Parlament, Salvador Illa: "Jo sóc catalanista, molt 'puigdemontista'. I que cadascú utilitzi els conceptes que cregui més oportú per expressar els seus ideals ". "Aquests valors de l'esquerra el PSC els ha pogut evidenciar vetant una llei trans amb Vox i el PP al Congrés. I amb deportacions en calent a Ceuta i Melilla ", rasa.

Illa aposta pel retrobament

"Culminar la independència de Catalunya és divisiu, hi ha molta gent a Catalunya que això no ho volem i també som catalans. I vostè, a partir de demà, ens representarà", lamenta el dirigent de PSC.

Veure més