El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar ahir la creació d’un pla integral de salut mental i emocional per reforçar els serveis bàsics i essencials en aquest àmbit. Aragonès va fer l’anunci en la seva primera visita institucional com a president, a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, on es va reunir, juntament amb l’alcaldessa, Marta Farrés, amb els responsables de l’equip de psiquiatria infantil del Servei de Salut Mental del centre. El nou president català va destacar que aquest pla serà transversal i integrarà diversos departaments del nou Govern per actuar de manera conjunta davant de l’increment de casos vinculats a trastorns d’ansietat en un 127% a tot Catalunya i del 195% en temptatives de suïcidi respecte l’any anterior, entre d’altres.

Aragonès va explicar que havia volgut que el seu primer acte púbic fos en un centre on s’atenen joves i infants en matèria de salut mental, on s’aborda una de les conseqüències «més dures i molts cops invisible» de la pandèmia. «Posem en marxa un pla integral de salut mental i emocional més enllà de l’àmbit sanitari, involucrant tota la comunitat, els serveis socials, les administracions locals o la comunitat educativa», va destacar el màxim dirigent català.

Tot i tractar-se d’un aspecte vinculat estretament a la salut i que serà «un dels principals encàrrecs que tindrà el titular de la cartera», Aragonès va assegurar que caldrà integrar diferents departaments del nou executiu. Amb les dades a la mà, va indicar que el combat contra les conseqüències que la crisi del coronavirus ha tingut en la població s’ha de centrar en evitar les desigualtats que ha generat o el «trencament de molts projectes de futur», especialment entre els més joves.

Increment els trastorns

Segons les xifres de les quals disposa el Govern, Aragonès va indicar que, en relació a l’any anterior, s’ha registrat a tot Catalunya un increment del 127% de casos de trastorn d’ansietat, un 33% de depressió i altres trastorns mentals, i un 195% de casos de suïcidi. Només a Sabadell, la unitat que està especialitzada en l’atenció dels casos a l’àrea d’influència del Parc Taulí ha treballat amb un increment del 21,6% de casos de trastorns en la conducta alimentària.

«La pandèmia ha sacsejat vides en tots els sentits», va recordar Aragonès, motiu pel qual va reblar el seu compromís sobretot amb els infants, adolescents i joves per abordar els trastorns que el darrer any i escaig s’han registrat entre aquesta part de la població.

Protestes i reclamacions

A l’entrada principal de l’hospital, una comitiva de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell (FAVS) esperava Aragonès, que en arribar es va aturar a conversar amb el seu president, Manuel Navas. El portaveu veïnal li va traslladar la necessitat de resoldre el que consideren un greuge històric en matèria de salut a la ciutat, amb mancances com la inexistència de cap plaça pública de residències per a gent gran o la necessitat de reforçar el servei al centre d’atenció primària del barri de Poblenou.

Per la seva banda, l’alcaldessa, Marta Farrés, va agrair a Pere Aragonès que la primera visita institucional com a president de la Generalitat l’hagués fet a la ciutat i va posar en agenda abordar els aspectes que afecten la ciutat i la comarca del Vallès Occidental, entre ells la proposta perquè Sabadell aculli una nova escola d’Infermeria vinculada a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Parc Taulí.