El jutjat d’instrucció número 5 del Prat de Llobregat ha arxivat la investigació contra tres mossos antiavalots per suposadament provocar la pèrdua d’un ull a un manifestant independentista l’octubre del 2019. Els fets es van produir el 14 d’octubre durant l’intent de bloqueig de les terminals després de la sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O. Els tres agents denunciats per l’afectat, Irídia i la fiscalia, eren agents de la Brimo que portaven llançadores de foam. Finalment, però, el jutjat ha arxivat el cas perquè no ha trobat prou elements per incriminar un sol agent del delicte de lesions.

El magistrat explica que ni testimonis presencials com agents, manifestants i periodistes, ni informes mèdics i policials ni les imatges aportades han pogut aclarir quin mosso va disparar el foam que va mutilar l’ull de l’afectat. En la interlocutòria s’explica que la situació de violència viscuda a l’aparcament de la Terminal 1 era inusitada, amb llançament de pedres, altres objectes contundents, pols d’extintor i aigua de mànegues d’extinció d’incendis, i Mossos i Policia Nacional volien evitar sempre que fos possible que els manifestants poguessin entrar a la terminal i després bloquejar-la.

El subinspector de la Brimo que comandava una unitat al lloc dels fets va demanar permís al Cecor per utilitzar el foam. En rebre l’autorització, va ordenar «foc a discreció» als seus agents, cosa que els habilitava per fer «trets selectius i discriminats a manifestants que efectuessin llançaments cap als agents» o agredissin la línia policial. La urgència de la situació va impossibilitar que els comandaments autoritzessin un per un cada tret, sinó que cada llançador decidia quan i contra qui disparar. Tampoc es va poder fer un recompte a posteriori dels projectils disparats.