La pandèmia de la covid i la crisi econòmica associada a aquesta han tingut un impacte sobre les finances de la Generalitat que ja arriben als 6.091,3 milions d'euros des que va esclatar la pandèmia, segons les dades actualitzades de què disposa el departament d'Economia de la Generalitat.

Aquest balanç inclou, d'una banda, les despeses generades per la pandèmia, com els sanitaris, els realitzats en les residències, els ajuts i subvencions a sectors afectats per ella, així com altres costos associats a aquesta crisi; i de l'altra, la minva d'ingressos, ja que amb el coronavirus va caure la recaptació de tributs propis i cedits i també van disminuir ingressos d'entitats i cànons.

En concret, la covid va generar l'any passat un impacte en els pressupostos de 4.761,4 milions d'euros, dels quals 3.638,2 milions van correspondre a despeses i altres 1.123,2 milions per la via dels ingressos. De gener a abril d'aquest any, l'impacte sobre el pressupost -els comptes prorrogats de 2020- és de 1.329,9 milions, el resultat de sumar els 1.306,8 milions d'euros de despeses acumulades en aquests quatre mesos i altres 23,1 milions d'impacte en ingressos.

Balanç i previsions

La caiguda d'ingressos s'explica, principalment, pel descens de viatgers en el transport públic i, en menor mesura, per la reducció de taxes i preus públics de la Generalitat i d'altres ens i empreses públiques derivada de la reducció de l'activitat econòmica, segons argumenta el departament d'Economia en el seu últim informe mensual d'execució del pressupost.

Amb tot, la Generalitat preveu un increment de recursos a final d'any gràcies a les transferències extraordinàries per finançar prestacions socials i projectes de reactivació econòmica, i apunta que creixeran els ingressos de l'impost sobre successions i donacions, per exemple.

Pel que fa a les despeses provocades per la pandèmia en aquests quatre mesos de 2021, la despesa directa, és a dir, el sanitari i l'associat a les residències, va suposar 419.200.000, mentre que l'indirecte o l'induït va ser de 887,6 milions d'euros.

Major despesa en ajudes

Tot i que la pandèmia segueix generant un quantiosa despesa, el seu origen ha canviat, ja que el 2020 el gruix de la despesa era de caràcter sanitari, i ara la suma destinada a ajudes i subvencions supera àmpliament a la despesa de caràcter sanitari.

El canvi de tendència posa de manifest que s'ha superat la part més crítica de la pandèmia i ara l'economia catalana busca tornar a la normalitat de la mà de la vacunació.