L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha afirmat que té "més fe en Catalunya" que en si mateix i que el seu sentiment de culpa "és potent".

Així ho ha dit en un vídeo difós aquest dimecres durant la presentació a Barcelona del llibre "Entre el dolor i l'esperança" (Proa i enciclopèdia), en el qual reflexiona sobre la seva trajectòria en una entrevista amb el periodista Vicenç Villatoro.

"Des del punt de vista personal tinc penediment, i des del punt de vista col·lectiu és orgull, són dos sentiments potents. El sentiment de culpa és potent, i l'orgull, l'esperança, la fe... això és l'important. Això ho conservo i ho conservo per Catalunya", ha assegurat l'expresident català en el vídeo.

Pujol reconeix que porta "un pes al damunt" i que l'allò que el fa patir és "la família i Catalunya": "La meva memòria no em fa patir tant com la gent pensa".

En la presentació, Villatoro ha reconegut que en fer l'entrevista va tenir la sensació d'estar demanant-li a Pujol "el seu testament polític", i que és precisament aquesta la seva funció i no la de "participar en l'actualitat".

El llibre parteix de nombroses trobades personals, intercanvi de documents i entrevistes amb l'autor, la primera d'elles el febrer del 2019.