L’Audiència de Barcelona ha condemnat a Josep Morell Vázquez, cunyat de l’expresident Quim Torra, a quatre anys i sis mesos de presó per un delicte de frau a Hisenda i un altre d’insolvència punible, segons la sentència. El tribunal de la Secció 10a ha imposat la mateixa pena, que també comporta multes, una de 170.000 euros i una altra de menys quantitat, a un germà d’aquest empresari i a una tercera persona. Els tres hauran de pagar a l’Agència Tributària de forma solidària 169.923 euros. Josep Morell és el marit de Montse Torra, la germana de l’excap del Govern. La defensa ha presentat recurs, segons les fonts consultades.

La sentència, que recull les tesis de la fiscalia, declara provat que, el 2009, els dos germans condemnats van tancar per «la mala situació econòmica i financera» l’empresa Piensos Suprem, de la qual eren administradors, i van decidir vendre les set parcel·les on s’ubicava la fàbrica a Santa Coloma de Farners, que eren propietat d’una altra societat, Can Roure, també de la família.

El jutge afirma que els dos germans, «sabedors» que l’operació generaria per a Can Roure importants plusvàlues, per les quals s’haurien de pagar impostos, «van decidir executar un pla, encaminat, d’una banda, a ocultar» a Hisenda l’obtenció d’aquests beneficis i, en segon lloc, a «desvincular-se aparentment d’aquesta societat per eludir qualsevol tipus de responsabilitat en l’eventual supòsit que es descobrís un frau tributari».