El president d'ERC, Oriol Junqueras, insisteix que l’amnistia és la prioritat per acabar amb la persecució judicial però afegeix que hi ha "gestos" que poden alleugerir el conflicte. D'aquesta manera, fa referència en un article a l'Ara als indults que es planteja el govern de Pedro Sánchez. "Hi ha gestos que poden pal·liar el dolor de la repressió i el patiment de la societat catalana, i qualsevol gest en la línia de la desjudicialització del conflicte ajuda a poder recórrer aquest camí", afegeix. D'altra banda, Junqueras també fa autocrítica i admet que la resposta de Catalunya a l'1-O "tampoc va ser entesa com a plenament legítima per una part important de la societat" i estén la mà a tots aquells que s'hagin pogut sentir "exclosos".

Junqueras comença el seu article titulat 'Mirant al futur' assenyalant que amb el nou Govern s'obre una nova etapa més de tres anys després del referèndum des de l'1-O. Recorda que des d'ERC s'ha fet una "reflexió profunda" sobre els errors i els encerts per poder-ne treure aprenentatges. I en aquest context, constata que "la reacció de l'Estat va ser percebuda per gran part de la societat catalana com a cada vegada menys legítima i allunyada dels principis democràtics". Però, segons Junqueras, també s'ha de fer autocrítica.

"Hem de ser conscients que la nostra resposta tampoc va ser entesa com a plenament legítima per una part important de la societat, també de la catalana. En aquest sentit, vull tornar a allargar la mà a tots aquells que se n’hagin pogut sentir exclosos, perquè el nostre objectiu ha de ser justament el de construir un futur que inclogui a tothom", argumenta.

La via escocesa versus altres vies no viables

Junqueras defensa que la independència és la "millor eina" per ajudar la gent del país però afegeix que "les estratègies s'han d'adaptar a les circumstàncies per ser guanyadores". Així doncs, la conclusió, segons el president d'ERC, és que cal ser més, una "majoria incontestable, plural i transversal" que demostri que governa per a tothom i que posi al centre de l'agenda política la resolució del conflicte polític existent per vies democràtiques.

La via escocesa és, per a Junqueras, el model a seguir, és a dir, la via d'un referèndum acordat. Ja que, segons ha apuntat, és l'opció que genera "més garanties i reconeixement internacional immediat". "Perquè sabem que altres vies no són viables ni desitjables en la mesura que, de fet, ens allunyen de l’objectiu que cal assolir", avisa.

En aquest context, Junqueras defensa que no renunciarà mai al diàleg ni a la negociació. Segons ha dit, seria una "ingenuïtat" creure que el diàleg polític amb l'Estat donarà fruits tangibles de forma immediata però ha afegit que creure que se'n pot prescindir seria una "irresponsabilitat caríssima". Així doncs, per molt que es "critiqui i ridiculitzi" la taula del diàleg i la negociació entre governs, Junqueras defensa que és un "èxit" en ella mateixa perquè "obre un espai per a la potencial resolució del conflicte".

"El diàleg i la negociació són imprescindibles. Els conflictes polítics que s’acaben resolent ho fan, tard o d’hora, al voltant d’una taula on totes les parts exposen lliurement les seves posicions. La nostra, la que representa els grans consensos del país, és la fi de la repressió i l’autodeterminació", argumenta.

Junqueras s'ha dirigit directament al govern espanyol per emplaçar-lo a demostrar el seu compromís amb la reconciliació, el diàleg i la negociació. I ha subratllat que perquè el nou "paradigma" sigui possible, és important que les dues parts mostrin la seva voluntat i predisposició.

En aquest context, el president d'ERC defensa que "ara és el moment de l’audàcia política, el coratge democràtic i la reconciliació social".