El Consell Interterritorial de la Sanitat Pública va eliminar ahir les restriccions a l’hostaleria que contenia la Declaració d’Actuacions Coordinades (DAC) aprovada la setmana passada i ha passat a «recomanacions» les que establia sobre l’oci nocturn.

Deixen de ser, doncs, d’obligat compliment, i passen a ser les Comunitats Autònomes les que tindran l’última paraula sobre les possibles restriccions a aquests sectors. Un gir radical en relació a allò que es determinava la setmana passada després que diverses Comunitats Autònomes mostressin discrepàncies i que l’Audiència Nacional suspengués l’aplicació de les mesures després del recurs de Madrid.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va subratllar que l’acord s’ha pres «per unanimitat».

La patronal de l’oci nocturn espanyola va agrair ahir la rectificiació de Sanitat. En un comunicat, l’organització celebra que el Ministeri que dirigeix Carolina Darias renunciï a imposar els horaris de tancament o els aforaments d’ocupació pels establiments. Tenint en compte l’evolució positiva la covid, la patronal defensa que «resulta necessari planificar la recuperació» de l’oci nocturn en moment «clau» de la temporada d’estiu. Per això, exigeixen als governs autonòmics que elaborin decrets per posar en marxa «ja» les discoteques i sales de festes.

La organització reclama als executius autonòmics que estableixin les diferents fases per arribar a recuperar el 100% de l’activitat un cop assolida la immunitat de grup el proper mes d’agost.