La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, va defensar que els indults són necessaris perquè «el diàleg fructifiqui» i va apostar per acabar amb la «judicialització», el que inclou que «puguin tornar» a Espanya els que van fugir, entre ells Carles Puigdemont.

«Jo crec que aquesta sortida d’Espanya està relacionada també amb el propi procés de judicialització, és una derivada, i acabar amb aquest procés està relacionat també amb que ells puguin tornar, és clar», va afirmar la ministra i candidata a secretària general de Podem, en una entrevista a Rac1. En aquest sentit, va destacar que s’ha de «normalitzar la situació» i «no és normal que no estiguin a Espanya» aquells que van fugir, entre ells l’expresident català. Tenint aquesta posició, va assenyalar que seria «una incongruència descomunal» que defensés la detenció de Puigdemont si traspassés la frontera.

Quant als indults, va afirmar que el Govern està treballant en això i va defensar que seria «una bona mesura» perquè el «diàleg fructifiqui», ja que entén que el diàleg estaria «minat des del primer minut» si líders dels partits amb els que vol negociar l’Executiu central segueixen a la presó.

Montero es desmarca

La portaveu de Govern, María Jesús Montero, es va desmarcar de les declaracions realitzades per Belarra i va afirmar que «l’interès de Govern és que Puigdemont pugui ser portat a Espanya i pugui ser jutjat, com ha dit sempre».

A preguntes dels periodistes, Montero va defensar que Puigdemont ha «respondre davant la justícia per aquells esdeveniments desgraciats que vam viure fa uns anys en què mai va respondre davant els tribunals».

Pel que fa a la reforma del Codi Penal, la portaveu del Govern va evitar posar terminis i va destacar que «l’important és que tot el que fem compti amb totes les garanties». Segons va assegurar Montero, en el cas concret del delicte de sedició, l’objectiu que té l’Executiu és «la homologació a nivell europeu» del mateix. «El delicte de sedició, en l’ordenament jurídic espanyol, data del segle passat i està totalment fora de context de les democràcies consolidades en el marc dels països veïns», va assenyalar.