El cap del servei de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola, ha avisat aquest dimecres que les vacunes contra el coronavirus no protegeixen tant dels contagis en el cas de la variant delta, però sí són eficaços per prevenir els efectes greus de la malaltia.

Així ho ha apuntat en una entrevista a RAC1, en la que ha asseverat que en les properes setmanes aquesta variant -detectada per primera vegada a l'Índia- es convertirà en la majoritària, ja que ja supera el 20% a Catalunya.

"La representativitat es va duplicant pràcticament setmana a setmana. És molt probable que, si no aquest mes, al juliol sigui predominant", ha dit abans d'afegir que, fa poques setmanes, aquesta variant suposava solament el 3% dels casos atesos a Vall d'Hebron.

Segons aquest especialista, "amb la variant delta ens podem infectar amb més probabilitat encara que estiguem vacunats", la qual cosa no implica necessàriament que la malaltia comporti "un quadre greu".

"En absolut. Però ens podem contagiar i ho podem transmetre", ha alertat.

Per això, Pumarola ha recomanat avançar l'administració de la segona dosi de la vacuna d'AstraZeneca per garantir la "protecció total" de la població, ja que l'efectivitat de la primera "és molt inferior" en comparació de la pauta completa.

També ha indicat que, al seu judici, "és molt important que la gent entengui que probablement haurem de tornar-nos a vacunar en un futur", almenys els col·lectius de risc, malgrat que encara no es tinguin més detalls sobre com o quan.

"Anem a un model molt similar al que passa amb la grip", ha precisat.