Pere Aragonès ha declinat assistir a l'acte que Pedro Sánchez protagonitzarà dilluns al Gran Teatre del Liceu, a Barcelona, on s'espera que defensi els indults i doni detalls sobre la seva agenda per a Catalunya. El president de la Generalitat ha decidit mantenir l'agenda institucional, que concretament dilluns, passa per una visita a les Terres de l'Ebre. Ara com ara no ha transcendit si hi haurà representació del Govern a l'acte de Sánchez davant unes 300 persones de la societat civil.

Aragonès ha rebut aquesta tarda la invitació i fonts de Presidència indiquen que seria bo saber prèviament que dirà Sánchez a la conferència, de tal manera que, subratllen, poguessin determinar si a banda de l'acte de propaganda hi ha algun tret destacable.

En aquest sentit, consideren que si el mandatari espanyol té alguna proposta concreta per abordar el conflicte entre Catalunya i l'Estat seria lògic que la compartís amb l'executiu català, representant de la ciutadania catalana, abans de fer-la pública en un acte com el de dilluns.

A banda, també recorden que Aragonès ja tenia prevista la visita territorial a l'Ebre, i s'ha preferit mantenir-la davant les incògnites esmentades.

El vicepresident i Laura Borràs tampoc hi aniran

El número dos del Govern, el vicepresident Jordi Puigneró, ha anunciat a través de Twitter que tampoc anirà a l'acte de Sánchez.

En un missatge concís al president del govern espanyol indica: "Indults sí. Propaganda no. La propera vegada li agrairia que adrecés la carta al vicepresident del Govern de Catalunya. Per cert no vindré".

Puigneró acompanya la piulada amb una fotografia de la invitació, adreçada a "don Jordi Puigneró i Ferrer" sense que aparegui enlloc el càrrec que ocupa al Govern.

La presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs també ha declinat assistir a l'acte. Alhora, Borràs ha desitjat que l'Estat es retrobi "ben aviat" amb la via de la política i la negociació. En una carta a la qual ha tingut accés l'ACN, Borràs contesta a la invitació de Sánchez que com a presidenta de la cambra catalana és "especialment sensible" a la vulneració de drets i llibertats envers els ciutadans catalans que "actualment exerceix l'estat espanyol".

En aquest sentit li recorda que "la prova més evident" és que el mateix dilluns en què Sánchez "parlarà de reconciliació" ella acompanyarà una desena d'ex-alts càrrecs de la Generalitat a declarar a la Ciutat de la Justícia.

Aquesta actitud "repressiva", afegeix Borràs, és "incompatible" amb el títol de l'acte que protagonitzarà Sánchez, "que inclou el terme retrobament". I afegeix: "El veritable retrobament que desitjo que es produeixi ben aviat és el de l'Estat espanyol amb la via de la política i de la negociació".