Els Mossos han detingut tres membres d’una fundació per embutxacar-se diners que s’havien recaptat per ajudar nens amb càncer. Es tracta de la Fundació CIBI, amb seu social a l’Hospitalet de Llobregat. L’inici de la investigació es remunta al 2017, moment en què altres fundacions dedicades al càncer infantil alerten d’un funcionament «anòmal».

Xavier Pereta, cap d’Investigació de la Unitat de Sant Martí, explica que en quatre anys la fundació ha ingressat donacions per valor d’un milió d’euros, dels quals només han destinat 4.000 euros a obra social. La fundació els recaptava a través de microdonacions que les persones feien en les més de 12.000 guardioles repartides en establiments per tot l’Estat.

La investigació policial l’han fet conjuntament agents de la comissaria de Sant Martí de Barcelona i de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Blanqueig i Delictes Econòmics. La investigació l’ha tutelat el Jutjat d’Instrucció 20 de Barcelona amb la col·laboració del Protectorado de Fundaciones, del Ministerio de Cultura y Deportes.

Clan familiar

Els tres detinguts són membres de la direcció executiva de la fundació: la presidenta, la secretària i un dels vocals. Segons Pereta, es tracta d’un clan familiar -la filla i els pares- d’origen veneçolà i es busca un altre dels fills que està fora del país i no ha pogut ser localitzat.