El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, que instrueix el «cas Voloh» de presumpta corrupció i finançament irregular del procés, ha obert una nova via de recerca que parteix de l’empresa Iniciatives Events, que va organitzar actes de l’expresident Carles Puigdemont i va donar suport logístic a Tsunami Democràtic. Al seu entendre, de la documentació intervinguda en el registre de la seva seu es desprèn que aquesta companyia presumptament hauria malversat cabals públics de manera «sistemàtica i continuada», afectant « una gran varietat de persones de rellevància pública». La Guàrdia Civil està rastrejant la comptabilitat i les adjudicacions amb diferents administracions.

Així ho sosté el magistrat en un acte, en el qual acorda prorrogar altres sis mesos la instrucció del «cas Voloh», que indaga el presumpte desviament de fons públics al procés i suposat tràfic d’influències en negocis de membres del denominat estat major de Puigdemont, entre ells l‘exconseller d’ERC Xavier Vendrell i l’excàrrec de CDC i empresari David Madí.

El jutge justifica la pròrroga de la instrucció en la necessitat d’investigar, entre altres qüestions, l’activitat de Iniciatives Events, empresa que els seus dos responsables, Antoni Fusté i Roc Aguilera, van ser detinguts el mes d’octubre passat en l’operació de la Guàrdia Civil. Els agents es van confiscar abundant documentació en paper i electrònica en les oficines de la signatura.

En una casa de colònies

Segons sostenia el jutge en l’acte en què va autoritzar les entrades i registres, l’empresa, especialitzada en actes culturals i esportius, va donar suport logístic a accions de ANC o Tsunami i va organitzar actes de Puigdemont, com el que va tenir lloc en Perpinyà al febrer de l’any passat o la reunió que va mantenir amb el seu antecessor en el càrrec, Artur Mas, i el seu predecessor, Quim Torra. Iniciatives Events ha treballat per a diferents administracions. El jutge Aguirre prorroga la recerca per les presumptes activitats delictives assenyalades per la Guàrdia Civil en els quals estarien implicats Vendrell i Madí, però també el cap de l’oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, l’empresari Oriol Soler, entre d’altres.