Les temperatures pujaran aquest divendres i s’assoliran valors significativament elevats a Catalunya, la vall de l’Ebre i el País Valencià, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que ha activat l’avís groc per risc de calor a set províncies que superaran els 36 ºC i fins i tot poden arribar als 38. Es tracta d’Albacete, Múrcia, Alacant, València, Tarragona, Lleida i Osca.

En general, aquest divendres a gran part del país predominarà el temps anticiclònic amb cel poc ennuvolat o sense núvols en la primera meitat del dia. No obstant, espera que seran probables els núvols baixos i les boires matinals al litoral català, al litoral i l’interior nord de Galícia, a l’interior del Cantàbric, al litoral de Cadis, Melilla, a les Balears i al nord de les Canàries.

Així mateix, s’esperen intervals de núvols mitjans, alts i d’evolució diürna a la meitat nord peninsular, Andalusia, sud-est i les Balears, i no es descarta algun xàfec aïllat o tempesta ocasional, al matí a l’Estret i Melilla així com a la tarda al nord-est català, a l’interior de Galícia, l’oest de la Serralada Cantàbrica, els sistemes Central i Ibèric, les serres orientals d’Andalusia i les Balears.

Bancs de boira i pols en suspensió

Els possibles bancs de boira podran ser localment persistents als litorals oest i nord-oest de Galícia. Així mateix, hi ha possibilitat de pols en suspensió al sud de la Península, a l’Estret i Melilla, de manera que algunes de les precipitacions estaran acompanyades de fang.

Les temperatures diürnes pujaran a l’altiplà, al terç oriental, a les Balears i a les mitjanies de les Canàries. Al contrari, descendiran a l’alt Ebre, Navarra i el golf de Cadis.

En concret, seran significativament altes a Catalunya, la vall de l’Ebre i el País Valencià, on podrien assolir-se els 34 o 36 ºC i fins i tot els 38 als rius de la meitat sud de la Península i a la vall de l’Ebre.

Finalment, el vent bufarà de component est al litoral nord de Galícia i al litoral cantàbric, i rolarà a ponent durant el dia, a l’Estret i Alborán. Del nord-oest a la vall de l’Ebre i de component sud al litoral sud-est i les Balears, mentre que a les Canàries predominaran els alisis i el vent bufarà fluix a la resta.