El president del Govern, Pere Aragonès, va afirmar que la nova trobada de la taula de diàleg, prevista per a la setmana del 13 de setembre, «és tornar a començar». «Obrim un cicle de negociacions que són complexes», va admetre Aragonès, des de Puigcerdà. El cap de l’executiu ha reiterat que «cal trobar una sortida democràtica» al conflicte i que la solució «no pot ser la repressió». Ha assegurat que la part catalana hi anirà amb el referèndum i l’amnistia sota el braç: «Serà una negociació complexa, que necessitara el seu temps; les coses importants costen d’aconseguir». Aragonès va explicar que cal «ajustar» les agendes dels dos governs.

A falta de saber si el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, participarà a la taula, Aragonès va reiterar que ell encapçalarà la delegació catalana.

Per la seva banda, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va afirmar que l’independentisme «ha de passar per l’etapa» de la taula de diàleg i que l’ha «d’aprofitar».

La dirigent dels republicans va admetre a Catalunya Ràdio que és escèptica amb la possibilitat que de l'espai pugui sortir-ne un referèndum, però va expressar que el moviment pot guanyar «legitimitat». «Si no obtenim el dret d’autodeterminació i l'amnistia, podem assolir molta legitimitat, després d'haver explorat el procés de negociació del conflicte polític», va dir. I va expressar que «potser aquest procés de negociació fa caure la bena als ulls de molta gent si el govern espanyol no es posa al costat dels grans consensos del país».

Sortida guanyadora

«Només hi ha una sortida guanyadora: o sortim amb un referèndum o en sortim amb un resultat a favor d'haver guanyat legitimitat, més complicitat i més suport intern i internacional», va dir. «Per mi el procés en què estem torna a ser un aparador privilegiat a nivell internacional», va argumentar Rovira, des de Ginebra (Suïssa). També va negar que la taula «adormi el conflicte». D’altra banda, sobre la presència del president del Govern espanyol a la taula de diàleg, Rovira creu que és «clarament imprescindible». «Cal que el govern espanyol en ple s’assegui a la taula de negociació, si no, és una situació claríssima de crisi en aquest procés», va raonar.