La presidenta del ParlamentLaura Borràs, ha anunciat aquest dijous que el Parlament distingirà amb la Medalla d’Honor de la institució d’aquest any totes les persones «víctimes de la repressió i de la causa general contra l’independentisme» arran de l’1-O, així com els col·lectius jurídics que les defensen.

En una compareixença telemàtica, Borràs ha afirmat que la Mesa del Parlament, reunida l’1 de setembre a Tornabous (Lleida), ha acordat concedir la Medalla d’Honor del 2021 als que «pateixen la persecució per defensar la llibertat dels ciutadans a escollir el futur de Catalunya, amb la voluntat d’acompanyar-los institucionalment», a proposta de Borràs i aprovada per la majoria de la Mesa. Així, l’objectiu és reconèixer la «voluntat defensada reiteradament als carrers i a les urnes d’autodeterminar-se i conquistar el futur nacional en llibertat».

Ha recordat que des de l’any 2000 la Cambra catalana distingeix amb la Medalla d’Honor personalitats mereixedores d’un honor singular, i que en els últims anys s’han reconegut «col·lectius la intervenció dels quals ha sigut clau per ajudar la societat catalana a sobreposar-se de circumstàncies excepcionals».

La cerimònia de lliurament de la Medalla d’Honor tindrà lloc al Parlament el divendres 10 de setembre, en vigílies de la Diada de Catalunya, en «reconeixement del dolor sofert per les milers de persones represaliades», ha dit Borràs. Posteriorment, la medalla serà dipositada al Museu d’Història de Catalunya (MHC), on d’aquesta manera «es farà present aquest trist episodi de la història viva del país, que s’espera que acabi aviat».