La secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, ha calculat que unes 15.000 persones immunodeprimides rebran una dosi addicional de la Covid perquè tenen un risc elevat que el seu sistema immunitari no produeixi una resposta adequada a la pauta convencional de vacunació.

Aquest dimecres, en la roda de premsa setmanal de la Generalitat sobre el procés de vacunació, Cabezas ha explicat que la ponència de vacunes va aprovar aquesta tercera dosi addicional en les persones amb immunosupressió important i que anirà al consell interterritorial. També ha detallat que quan s’aprovi al consell interterritorial «es començarà a articular» al més aviat possible l’administració perquè es disposi de les vacunes.

Un agost alentit

Després d’un agost en què ha baixat el ritme de vacunació, Cabezas ha afirmat que «el setembre és el millor mes per vacunar-se, ja que a l’octubre la secretària preveu una normalització del sistema sanitari amb atenció a pacients diabètics, entre altres malalties que necessiten observació mèdica».

Actualment, segons la Conselleria de Salut, hi ha un 69,1% amb la pauta completa però, si es compta les persones que han passat la Covid-19 en els últims sis mesos, Catalunya té més del 73,4% de la seva població immunitzada –ja que un 4,3% han generat anticossos per haver passat el virus–. Però encara queda un milió de persones per vacunar a Catalunya que, segons ha explicat Cabezas, poden pensar que la malaltia no és greu o no els afecta o que coneixen gent que ha passat el virus de manera asimptomàtica. Aquestes persones, ha explicat, no necessàriament són reticents a la vacuna, però sí que podrien pensar que és una malaltia banal.

Però «[les vacunes] són gratuïtes, estan en 400 punts de Catalunya i de molt fàcil accés», i estan ideant diferents plans per potenciar la vacunació i superar el 80% de la població vacunada, ha afirmat Cabezas.