La renúncia del bisbe de Solsona, Xavier Novell, continua aixecant polseguera. El sector eclesiàstic critica «les formes» i segueix exigint a Novell que doni les explicacions pertinents. «Molts el tenien com a referent, i ara deuen estar decebuts i patint, ha deixat molta gent penjada», lamenta mossèn Fermí Manteca, membre del Fòrum Ondara i rector de Torà. «Si hagués donat les explicacions pertinents no et quedaries així de descol·locat i no obriries la porta a tantes especulacions», opina mossèn Climent Capdevila, de l’Agrupació Parroquial de Mollerussa i rector consultor del Bisbat de Solsona. «M’hauria agradat saber-ho en comunitat i no per la premsa», lamenta el mossèn de Mollerussa, Alfons Busto.

El Bisbat de Solsona va anunciar el 23 d’agost a través d’un comunicat que Xavier Novell havia presentat la renúncia al càrrec per motius «estrictament personals». Una decisió, segons s’assegurava en el comunicat, que havia pres «després d’un període de reflexió, discerniment i oració», però no en donava més detalls. El passat diumenge, però, el portal Religión Digital va avançar que Novell hauria abandonat la vida religiosa per tenir una relació sentimental amb una dona.

«Malauradament ho hem sabut per la premsa i després ho he pogut corroborar», explica mossèn Fermí Manteca, membre del grup d’opinió del Bisbat de Solsona, el Fòrum Ondara, i rector de Torà. Tot i que el mateix mossèn reconeix que sovint divergia de la manera de fer del bisbe de Solsona, creu que se li ha de retreure la manera de marxar. «Com a mínim s’hauria d’haver reunit amb els capellans perquè oficialment seguim sense saber res», lamenta. No ha estat l’únic religiós al qual Novell ha descol·locat. «És una tristesa com ho ha fet, no m’ho esperava i crec que no s’ha gestionat gens bé», diu mossèn Jordi Orobitg, rector consultor del Bisbat.