La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha explicat aquest dijous que preveuen que la manifestació independentista de la Diada de l'Onze de Setembre compti amb, com a mínim, 100.000 persones. En roda de premsa, Paluzie ha defensat que amb el canvi d'ubicació de l'escenari de l'acte polític esperen poder reunir més gent i passar d'una manifestació amb una participació de "cinc dígits a una de sis". Les entitats convocants de la manifestació, l'ANC, Òmnium i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), han demanat que els manifestants es concentrin en diferents zones. S'han establert una desena de punts perquè la ciutadania s'hi ubiqui per iniciar la marxa en funció del barri barceloní o comarca.

Des de les 17:14h, la manifestació recorrerà diferents punts entre els carrers Pau Claris, Via Laietana i el passeig d'Isabel II. Aquests espais es poden consultar al web de l'ANC i no cal inscriure's prèviament. La intenció de l'ANC és evitar que es produeixin aglomeracions amb els manifestants al mateix punt.

Paluzie ha explicat que al voltant de 535 voluntaris estaran a càrrec de l'organització, amb 27 parades informatives dins els 1,3 quilòmetres de recorregut. Tenen comptabilitzats que hi ha un centenar d'autocars que arribaran a Barcelona des de diferents punts, una xifra per sota que d'altres anys perquè molta gent "prefereix assistir-hi" en cotxe privat.

Com a conseqüència de la pandèmia i per evitar la propagació de la covid-19, han recomanat que tothom porti sempre posada la mascareta, mantenir la distància de seguretat i evitar el contacte directe. També que la ciutadania segueixi les indicacions dels voluntaris per fer una sortida "ordenada" i "esglaonada".

Si bé els convocants han reconegut que la pandèmia pot complicar assolir grans xifres de participació, com passa amb moltes de les activitats culturals que s'impulsen últimament, esperen que la manifestació de la Diada sigui una les marxes amb més seguiment d'Europa en pandèmia i la més seguida de l'independentisme dels últims temps.

ANC, Òmnium i l'AMI criden a manifestar-se

Paluzie ha recordat que la independència "no es guanyarà sense lluita" i que cal que les institucions i la majoria independentista del Parlament tinguin en compte el vot en les darreres eleccions. "Demanem un pla per fer la independència i accions decidides", ha destacat Paluzie.

El president de l'AMI, Jordi Gaseni, ha dit que aquesta Diada ha de servir per "esperonar" al poble malgrat la "presó i la "repressió". "Estar dempeus i mantenir-se ferm per la independència", ha insistit. Gaseni ha demanat "no fallar" perquè el món ens "torna a mirar" i no es pot donar la notícia que "no omplim Barcelona".

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha recordat que serà la primera Diada en uns anys que hi podrà assistir el president de l'entitat Jordi Cuixart. "L'11-S hem de tornar a fer un clam per la independència que ressoni al país i arribi a Madrid", ha apuntat. Mauri ha destacat que la marxa serà una "nova demostració" de la societat civil i que no es renunciarà a mobilitzar-se i a exercir els drets fonamentals.