La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha reivindicat els "símbols" en l'entrega de la Medalla d'Honor de la cambra a les "víctimes de la repressió". En l'acte d'aquest divendres a l'auditori parlamentari, Borràs ha respost a les crítiques per concedir el reconeixement en la categoria d'or de la institució a les "víctimes de la repressió i als col·lectius jurídics que les defensen", incloses les persones contra les quals el Govern n'és acusació particular. De fet, Borràs ha subratllat que espera que la Medalla serveixi perquè l'executiu es retiri de les acusacions contra independentistes. Anna Llauradó i Roger Español han representat les persones "represaliades", i als discursos han criticat la "repressió" de la Generalitat.

En aquest sentit, la CUP ha demanat a Borràs que després de l'entrega que exigeixi a la Generalitat "l'aturada de la repressió institucional" i la retirada de totes les acusacions particulars contra independentistes. Abans de començar l'acte de lliurament de la Medalla, aquest divendres al Parlament, el diputat Pau Juvillà també ha donat suport a les crítiques de Marcel Vivet contra la presidenta del Parlament. L'activista ha estat condemnat a cinc anys de presó per l'acusació de la Generalitat, i avui ha rebutjat rebre la Medalla d'Honor proposada per Borràs: "Un gest simbòlic té sentit si les accions l'acompanyen", ha apuntat.

Vivet ha explicat aquest matí a Twitter que ha estat "cridat" a rebre la Medalla, però que ha declinat rebre-la: "Jo no hi vaig". Vivet ha argumentat que "un gest simbòlic té sentit si les accions l'acompanyen", i ha preguntat: "Després de la medalla, la Generalitat deixarà d'emparar la nostra repressió?".

La setmana passada, Vivet ha va apuntar que a l'acte s'hi hauria de "donar veu" a les persones encausades per l'1-O i que no facin de "florero". "Es fan molts gests simbòlics contra la repressió i no abordem qüestions pràctiques".

D'altra banda, també aquest matí, una 70a de persones "represaliades" del procés han signat un manifest en contra de la Medalla d'Honor del Parlament, que titllen de "simple operació estètica". Desenes de víctimes de la "repressió" de l'Estat exigeixen al text -que continua sumant adhesions- que la Generalitat retiri les acusacions contra independentistes, i reclamen canvis al cos dels Mossos.

ERC també ha criticat la Medalla d'Honor. El secretari quart de la Mesa del Parlament, Ruben Wagensberg, va lamentar que el reconeixement d'enguany "exclogui" activistes i defensors dels drets humans. En un comunicat, el diputat va remarcar després de l'anunci de Borràs que sí que celebra el "pertinent i merescut reconeixement", però va matisar que "és impossible entendre la intensa i amplíssima repressió al moviment independentista" sense pensar en represaliats com els vaguistes empresonats el 2012 o els absolts pel 'cas Pandora', entre altres.