L’Audiència de Barcelona ha avalat que el jutge Joaquín Aguirre, que instrueix el cas Voloh de presumpta corrupció i finançament del procés, investigui l’operació de venda de gas liquat entre una empresa xinesa i una altra de russa i que podria amagar, segons la interlocutòria, un negoci que podria constituir «una pantalla de finançament il·legal».

Aquest negoci apareix en les converses que van mantenir el 2020 el cap de l’oficina de l’expresident Carles Puigdemont, Josep Maria Alay i l’empresari rus establert a Catalunya Aleksnadr Dmitrenko, a qui el Govern espanyol ha negat la nacionalitat per haver col·laborat amb els serveis d’intel·ligència de Rússia, acusació que ell nega. El tribunal ha desestimat el recurs presentat pel fiscal anticorrupció Fernando Maldonado i rebutja anul·lar i arxivar aquesta part de la causa.

El jutge Aguirre havia ordenat a la Guàrdia Civil que investigués aquesta operació i, en concret, si l’empresa russa té filial a Espanya i si els diners que es van desemborsar pel pagament de garantia, uns 295.000 euros, van arribar a Espanya. El magistrat també va acordar que es rastregés la «forma de vida» de Dmitrenko, el mitjancer, des de residència fins a treballs i ingressos.