L'expresident de Generalitat Carles Puigdemont ha estat detingut a Sardenya en baixar de l'avió per policies de paisà.

Puigdemont havia de participar en un acte amb la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en la recepció institucional que el síndic de l'Alguer ofereix a les autoritats catalanes i als grups participants en una trobada internacional organitzada per l'associació Adifolk

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va retirar el mes de juliol passat la immunitat parlamentària a l 'expresident i als exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, de la qual gaudien per la seva condició d'eurodiputats. Donava així marxa enrere a la decisió que va prendre el mateix tribunal el passat 2 de juny de concedir-los temporalment la protecció demandada fins que resolgués sobre el recurs que els tres eurodiputats van presentar contra la decisió del Parlament Europeu d'acceptar el suplicatori que va sol·licitar el Tribunal Suprem.

Després de fer-se pública la resolució P uigdemont va treure importància, en un missatge publicat al seu compte de Twitter, a la pèrdua de la immunitat. És més, va recordar que les euroordres de la justícia espanyola per demanar la seva extradició i jutjar-lo a Espanya estan suspeses. Segons l’expresident de la Generalitat, s’ha de llegir «a fons» la decisió de la justícia comunitària i recomana «til·la» als que facin determinats «relats» des de «la premsa espanyola».

Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont, explica que la detenció de l'expresident es basa en  l'euroordre de 14 d'octubre de 2019 que, per imperatiu legal -segons estableix l'Estatut del TJUE, es troba suspesa.