L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ja ha sortit de la presó on ha passat la nit a l'illa de Sardenya. L'expresident de la Generalitat, detingut dijous a la nit a l’illa italiana de Sardenya, ha quedat en llibertat sense mesures cautelars després de comparèixer davant el Tribunal d’Apel·lació de Sàsser, que havia de decidir si l’entregava o no a Espanya. Segons ha confirmat el cap de l'oficina de l'expresident, Josep Lluís Alay, Puigdemont queda en llibertat immediata i podrà continuar amb la seva agenda d'aquest cap de setmana. Enmig d'una gran expectació mediàtica, Puigdemont ha sortit a peu del recinte penitenciari i ha assegurat que "Espanya mai perd una oportunitat de fer el ridícul". Puigdemont també ha dit que la decisió del TGUE era "claríssima" sobre la suspensió de les euroordres. Puigdemont es podrà moure per Sardenya i la Unió Europea i té una vista judicial per l'euroordre a Sàsser el 4 d'octubre.

A Espanya, el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, instructor de la causa que es manté en estat latent contra ell i els exconsellers que el van acompanyar en la seva fugida pel procés, s’haurà aquest divendres de posar en contacte amb les autoritats italianes per tenir coneixement oficial de l’arrest, segons van informar a El Periódico fonts jurídiques. De forma automàtica es procedirà a reclamar-ne l’entrega, i per fer-ho el magistrat remetrà la documentació que se li requereixi per mirar d’aconseguir que aquesta vegada sí que sigui posat a disposició de la justícia espanyola.

Per la seva banda, el Govern espanyol ha assenyalat que Puigdemont «ha de sotmetre’s a l’acció de la justícia, exactament igual que qualsevol altre ciutadà», i ha apuntat que la detenció a Sardenya obeeix «a un procediment judicial» que està en curs. L’Executiu ha manifestat el seu respecte per «les decisions de les autoritats italianes», com ha assegurat que ja ho va fer quan «els tribunals espanyols i europeus» van dictar «resolucions en els procediments judicials que afecten» l’expresident.

L’expresident de Generalitat va ser detingut aquest dijous a la nit a l’illa italiana de Sardenya just baixar de l’avió amb què viatjava des de Brussel·les per assistir a una recepció institucional del Síndic de l’Alguer. Policies italians van procedir a arrestar-lo a l’aeroport de l’Alguer en virtut de l’ordre de recerca i captura emesa pel Tribunal Suprem. Així ho ha confirmat l’advocat del líder de Junts, Gonzalo Boye.

Puigdemont s’havia desplaçat des de Brussel·les a la localitat de l’Alguer, a Sardenya, on anava a participar en una trobada internacional organitzada per l’associació Adifolk, juntament amb la consellera d’Acció Exterior de la Generalitat, Victòria Alsina.