Les autoritats italianes han comunicat a Espanya que han entrat un avís al sistema Sirene, el mecanisme de coordinació policial entre els països de la zona Schengen, informant que els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí no serien detinguts en cas que viatgessin a Sardenya per acompanyar Carles Puigdemont en la seva declaració judicial de demà, dilluns, segons han confirmat fonts pròximes als eurodiputats. El Ministeri de l’Interior no va voler confirmar ahir que hagués rebut aquesta comunicació per part de les autoritats italianes. Sobre Comín i Ponsatí pesen les mateixes euroordres de detenció i extradició per part del Tribunal Suprem que sobre Carles Puigdemont.

L’expresident de la Generalitat està citat demà a les onze del matí al Tribunal d’Apel·lació de Sàsser per a resoldre la demanda de lliurament remès pel jutge Pablo Llarena, arran de la detenció del líder de Junts el passat 23 de setembre. L’endemà, la jutgessa de L’Alguer el va deixar en llibertat sense mesures cautelars al·legant que mantenia «intacta» la seva immunitat com a eurodiputat.

Des de l’entorn de la defensa de Puigdemont, la comunicació realitzada a través de Sirene ha estat acollida com la confirmació prèvia que la petició de lliurament de Llarena tornarà a ser rebutjada. Els advocats de Puigdemont acaben de sol·licitar al Tribunal General de la UE que li retorni cautelarment la immunitat, mentre el jutge Llarena va enviar aquesta setmana diversos escrits a Itàlia insistint que les euroordres estan activades i, per tant, ha de detenir i extradir a Puigdemont.

El tribunal europeu va decidir retornar-li cautelarment la immunitat parlamentària retirada pel Parlament Europeu, però el Tribunal General va decidir finalment retirar-la-hi el 30 de juliol en considerar que no existia risc imminent de detenció perquè les autoritats espanyoles havien assegurat que «expressament» que la qüestió prejudicial plantejada prèviament per Llarena al TJUE havia deixat en suspèn les ordres de detenció nacionals dirigides contra Puigdemont i els exconsellers, fet que Llarena va tornar a desmentir aquesta setmana. L’acte del passat 30 de juliol, no obstant això, també deixava la porta oberta al fet que l’expresident pogués recuperar la immunitat.

«En la hipòtesi que, una vegada dictat aquest acte, el mal al·legat pogués plantejar-se amb una probabilitat suficient, en particular en el cas d’una detenció dels demandants per una autoritat d’execució d’un Estat membre o l’activació d’un procediment per al seu lliurament a les autoritats espanyoles, quedaria la possibilitat de presentar una nova sol·licitud de mesures cautelars», apuntava l’acte del vicepresident del Tribunal General, Savvas Papasavvas.

L’expresident serà a l’Assemblea de Representants

L’expresident Carles Puigdemont va anunciar ahir a través de Twitter que ha presentat candidatura per formar part de l’Assemblea de Representants del Consell per la República (CxRep). Estarà format per 121 escons, dels quals 81 seran per a candidatures de la ciutadania i els 40 restants, per a càrrecs electes com ara regidors, diputats, eurodiputats i senadors. Les votacions seran del 29 al 31 d’octubre. L’Assemblea, segons el Consell per la República, actuarà com un «parlament popular». Un cop constituïda, escollirà, per una banda, el seu president i, per una altra, el president del Consell per la República. Actualment, Puigdemont és el president del Consell per la República i el referent del sector del món independentista més proper a Junts per Catalunya.