Els clients de l'oci nocturn no podran beure a la zona de ball i l'aplicació del certificat covid no estarà llesta encara aquest cap de setmana. El Govern ha detallat aquest dimarts a la tarda com serà la reobertura dels locals, on caldrà presentar el certificat covid, de moment, a través d'un codi QR que es podrà obtenir al web verificacovid.gencat.cat. En les pròximes setmanes s'habilitarà una aplicació per a mòbils. Les discoteques podran obrir fins a les 5 h entre setmana i les 6 h divendres i dissabte. El Govern ha donat llum verda a la reobertura i confia que el TSJC validi la decisió. En cas que el tribunal la tombi, l'executiu diu que caldrà "llegir la lletra petita" i actuar en funció de la justificació de la interlocutòria.

Tal com ha explicat la portaveu del Govern, Patricia Plaja, aquest dimarts al matí, la reobertura de discoteques i bars musicals tant en interiors com exteriors es farà amb certificat covid. Per tant, s'haurà d'acreditar la pauta completa de vacunació, un test negatiu -48 h abans en el cas d'una prova d'antígens i 72 h si és una PCR- o haver passat la malaltia en els últims sis mesos. L'aforament dels locals estarà limitat al 70%, es permetrà ballar i la mascareta serà obligatòria en tot moment excepte quan s'estigui consumint.

Els horaris contemplen mitja hora més per tal que els locals puguin recollir. Així, de dilluns a dijous les discoteques hauran d'haver abaixat la persiana a les 5.30 h i a les 6.30 h divendres, dissabtes i vigiles de festius. Els locals amb llicència de bar musical hauran de tancar a les 2.30 h entre setmana i a les 3 h els festius. A aquestes hores també se li han d'afegir els 30 minuts per recollir.

Funcionament del certificat covid

El certificat covid es posarà en marxa a través de la web verificacovid.gentcat.cat, on es verificarà que és vàlid. Els clients hauran de presentar el codi QR del seu certificat covid –en format digital o paper- i els responsables d'accés al local el llegiran amb una càmera. Automàticament si es pot accedir sortirà a la pantalla la paraula 'validat' i una franja de color verd amb el nom i cognoms de la persona i la data de naixement. En aquest punt serà necessari mostrar també el DNI per tal de verificar que el certificat correspon a la persona que l'està utilitzant. Així mateix, si es denega el certificat sortirà a la pantalla la paraula 'no validat' i una franja de color vermell.

En les pròximes setmanes el Govern preveu posar en funcionament una aplicació que faci la mateixa funció que la web. Segons ha avançat Masó, l'app anirà en la línia d'altres que ja s'utilitzen a França o Itàlia.

El certificat covid a través d'un codi QR servirà pels residents a la Unió Europea i el Regne Unit. Les persones de fora de la UE que vulguin accedir a un local hauran de fer-se un test d'antígens o una PCR en els punts autoritzats i presentar un certificat que demostri que tenen resultat negatiu.

Amorós ha assegurat que el certificat covid és el que permet que l'activitat de l'oci nocturn es reprengui "amb normalitat", en referència a la possibilitat de consumir de peu i poder ballar, tot i que amb mascareta. "Vam provar la tipologia de fer menys activitat, fer menys ball, i no va funcionar", ha assumit Amorós, en referència als 15 dies de juny en què els locals van poder obrir, abans de la cinquena onada de la pandèmia.

El certificat covid també permet que la reobertura es faci sense l'obligació de respectar la distància de seguretat i tampoc cal que els locals mantinguin un registre dels assistents. Sobre la restricció d'aforament, des del Govern han apuntat que "és millor començar a obrir amb seguretat" per tal de "no fer passes enrere".

Amorós ha dit que és "responsabilitat de cadascú" portar la mascareta posada. "Sabem que l’oci nocturn ajudarà i farà tot el possible, però el més important és que la ciutadania sàpiga que ha de complir", ha reiterat. El secretari general d'Interior ha assegurat que el personal dels locals d'oci nocturn "no són una autoritat" i, per tant, "se'ls pot demanar fins a un cert punt". "No podem exigir a qui no és agent de l'autoritat que faci d'agent de l'autoritat", ha assumit.

El Govern entregarà la resolució al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya aquest dimecres i confia que el tribunal l'aprovi abans de dijous al migdia. Si tot tira endavant, el dijous a la tarda es publicarà al DOGC i entrarà en vigor la matinada de dijous a divendres. L'executiu té el "convenciment" que la resolució s'aprovarà, ja que han assegurat que té "elements objectius per justificar-la" i "és prou sòlida". La mesura tindrà una vigència de 15 dies.

Fecasarm demana un "pla b" per si el TSJC no accepta l'accés als locals d'oci nocturn amb certificat covid

L'entitat Fecasarm ha demanat un "pla b" per si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) tomba la proposta de la Generalitat de permetre la reobertura dels locals d'oci nocturn i regular l'accés a l'interior amb el certificat covid. En una carta que el portaveu de l'entitat, Joaquim Boadas, ha enviat als departaments de Salut i Interior, Fecasarm adverteix que la proposta del Govern que estudia el TSJC parla d'una implementació generalitzada al territori, i recorda que la justícia va tombar una proposta similar d'Andalusia precisament per l'abast territorial. En canvi, el Tribunal Suprem va acceptar un pla de la Xunta de Galícia que territorialitzava les obertures en funció de la incidència de la pandèmia.

A la carta Boadas demana a l'executiu català que el pla b es prepari de forma "molt urgent" per presentar-lo el dijous al migdia si el TSJC tomba la seva proposta, i aposta per construir un mapa a partir de la incidència acumulada a set dies de cada municipi tal com es va fer per demanar el toc de queda.

Una altra proposta de Fecasarm per a aquest pla b és que l'obligació del certificat covid s'apliqui només en municipis amb una incidència acumulada superior "per exemple" a 200 casos per cada 100.000 habitants i amb un aforament de màxim un 60%, o del 70% si supera els 150 casos. Per a territoris amb incidències de 80 o menys casos, planteja permetre obrir sense certificat i amb un 80% d'aforament.

Amb aquestes mesures, Fecasarm creu que es podria evitar "fer passes enrere en base a criteris arbitraris o subjectius com s'ha fet fins ara", un fet que, afegeix, ha provocat "inseguretat jurídica i incertesa a empresaris i treballadors del sector".

Finalment, Boadas subratlla la importància de tenir previst el pla b perquè si el TSJC no valida el protocol "ja no hi haurà marge de maniobra i els locals no podran aguantar un nou cap de setmana tancats amb el personal recuperat dels ERTO i amb les provisions comprades, artistes contractats i entrades venudes". Seria, recorda, "la quarta vegada que se'ls enganxaria d'aquesta manera sense marge de reacció".