El Govern calcula que al Fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc hi ha, com a mínim, les restes de 1.700 persones executades al Camp de la Bota de Barcelona després de la Guerra Civil, el que el converteix en una de les «fosses comunes de repressió més grans de tot el país», segons la consellera de Justícia, Laura Ciuró.

La consellera va fer aquestes consideracions després de presidir ahir l’acte d’homenatge als afusellats pel franquisme al Fossar de la Pedrera, que organitzen cada any el Memorial Democràtic de Catalunya i l’Associació Pro-memòria als immolats per la llibertat a Catalunya.

En el seu discurs, Ciuró va recordar també la figura del president Lluís Companys, mort «per un franquisme en plena campanya d’exterminació ideològica del catalanisme».

Va lloar, d’altra banda, el Mapa de Fosses de Catalunya, a través del qual s’han pogut geolocalitzar més de 600 fosses, i el Pla de Fosses, encarregat de calendaritzar les intervencions arqueològiques. «Tot aquest treball ens ha portat a fer 60 intervencions en fosses a Catalunya i s’han recuperat les restes de, com a mínim, 556 víctimes de la Guerra Civil i el franquisme».

La consellera va lloar la presència dels nombrosos familiars en aquest acte, i els va agrair la seva determinació «per restaurar la dignitat dels familiars desapareguts». «No estem disposats a oblidar ni a silenciar la barbàrie del règim franquista a casa nostra, i només des de la memòria viva podrem evitar que el feixisme campi lliure pels nostres carrers», va afirmar contundent.