Milers de persones van participar ahir a Sant Sebastià en una manifestació per reclamar la fi de la política penitenciària «d’excepció» per als presos d’ETA, una reivindicació a la qual es van sumar representants sindicals i polítics, entre ells expresos catalans d’ERC i JxCat.

Quan arrencava la marxa, i des de la part superior del túnel del barri de l’Antiguo, punt inicial de l’acte, membres del Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (Covite) varen desplegar dues pancartes en les quals apareixien ratllades les paraules «presos polítics» i «gudariak» (soldats) i sota estava escrit en vermell el terme «assassins». En adonar-se d’això, alguns dels assistents a la manifestació van proferir crits de «feixistes».

El president d’ERC, Oriol Junqueras, molt aplaudit pels assistents, es trobava entre la representació dels dirigents del «procés» que va acudir a la marxa que formaven, entre d’altres, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Raül Romeva i Josep Rull. Lògicament, també hi havia una nodrida representació d’EH Bildu, amb el seu coordinador general, Arnaldo Otegi, al capdavant, a més del secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez.

Una pancarta amb el lema en basc «Pas a pas en el camí a casa» fa visibles les reivindicacions de la xarxa de suport als presos d’ETA, Sare, convocant d’aquesta protesta, que també recolzen el PNB i Podem.

La manifestació, a la qual es van anar afegint nombroses persones al llarg del recorregut, va sortir a les cinc de la tarda del túnel del barri de l’Antiguo i després de recórrer el passeig de la Concha i alguns dels carrers cèntrics de la ciutat, va acabar al Boulevard donostiarra.