La borrasca ‘Blas’, amb què l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha estrenat els nomenaments de borrasques d’aquesta temporada. A les Balears ja ha fet sentir els seus efectes aquest cap de setmana. ‘Blas’, que podria adquirir característiques dels ciclons tropicals o subtropicals, ha deixat vents molt forts, temporal marítim important i xàfecs intensos.

Encara que la tempesta comparteixi característiques tropicals o subtropicals, com la possibilitat que el nucli presenti temperatures més altes que el seu entorn, els models de predicció encara no han dilucidat que ‘Blas’ pugui considerar-se un ‘medicane’ (huracà mediterrani). A més, fonts de l’Aemet aclareixen que, malgrat aquesta similitud amb els ciclons tropicals, «ni de bon tros» tindrà el poder destructiu d’un huracà.

A Catalunya, ‘Blas’ està deixant ratxes de vent intens a l’Empordà, el Pirineu i a les Terres de l’Ebre. I a partir d’ara? Se’n notarà més l’efecte a les comarques catalanes?

Fins dimarts no s’espera cap canvi, però diferents models de predicció preveuen que a partir d’aquell dia, ‘Blas’ s’aprofundeixi i es desplaci lleugerament. Com a conseqüència, vents més humits i possibilitat de pluges, sobretot a les comarques orientals i del litoral.