La Fiscalia de Barcelona reclama tres anys de presó i 17 anys d’inhabilitació per a l’historiador Josep Lluís Alay, cap de l’oficina de l’expresident Carles Puigdemont, acusat d’haver pagat amb fons públics un viatge el 2018 com a observador del referèndum de Nova Caledònia , malgrat ser «aliè a les seves funcions».

En el seu escrit, el ministeri públic atribueix a Alay els delictes de malversació de cabals i prevaricació administrativa i sol·licita que se’l condemni, a més de presó i inhabilitació, a indemnitzar la Generalitat amb 4.732 euros, el muntant que va costar el viatge i que va ser assumit per la Conselleria de Presidència a càrrec del pressupost de l’Oficina del President. El jutjat que ha investigat el cas ha enviat a judici Alay i li demana que en 24 hores dipositi aquesta quantitat per fer front a una eventual responsabilitat civil.

La causa es deriva d’una querella per malversació que va presentar la fiscalia i en què també va estar investigada l’actual secretària de la Conselleria de Salut, Meritxell Masó, per haver autoritzat les despeses quan era a Presidència, encara que la instructora va arxivar la causa. La fiscalia assegura que Alay va carregar al Govern les despeses «tot i saber que es tractava d’un viatge personal».