La nova norma que regula el teletreball a l’Administració General de l’Estat (AGE) entrarà en vigor el pròxim 1 de gener del 2022. Així ho va anunciar ahir la ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, al Congrés dels Diputats. «Estem treballant amb les organitzacions sindicals per fer possible que aquesta norma es pugui aprovar i que entri en vigor al gener del pròxim any», va afirmar.

Actualment el Govern i els sindicats estan negociant els detalls de la normativa, que parteix de l’acord aconseguit a l’abril amb l’anterior ministre, Miquel Iceta, i que preveia un màxim de tres dies a la setmana de treball a distància. Fonts d’Hisenda consultades recelen a l’hora de donar per definitiva aquesta referència i emplacen a tancar primer la negociació.

Part dels 230.395 empleats públics que formen la plantilla de l’Administració estatal veuran a partir de l’any vinent ampliat els seus dies hàbils de teletreball a la setmana, respecte a la seva actual situació, que contempla una jornada a la setmana a distància. Si bé durant la pandèmia els empleats de l’AGE van poder exercir a distància fins a quatre dies a la setmana, la volta a la presencialitat posteriorment va portar a Funció Pública i sindicats a negociar com estabilitzar aquest exercici a distància. El resultat, després de cinc mesos de negociació, es va rubricar el 12 d’abril, quan Iceta i les centrals van acordar un màxim de tres dies a casa a la setmana i dos a l’oficina.

A partir de la nova norma cada departament podrà anar avaluant cada lloc de treball per determinar si pot o no treballar a distància i, si pot, quants dies a la setmana és assumible que ho faci. Des de Funció Pública pretenen «compatibilitzar la prestació de servei, però incorporant una major flexibilitat laboral i capacitat de conciliació», segons va expressar la ministra. Montero va destacar que la consolidació del teletreball en l’Administració pretén ser un incentiu perquè els empleats públics puguin «establir-se en les zones despoblades».