El sector d’ERC del Govern i En Comú Podem van arribar ahir al matí, a poques hores de la votació de la tarda, a un acord que va permetre superar el difícil tràmit de les esmenes a la totalitat dels Pressupostos. Aquests són els punts clau del pacte:

  1. Mobilitat sostenible. Una de les banderes dels comuns és convertir Catalunya en «un país de trens». Així, han acordat una partida pressupostària de 5 milions d’euros per a l’inici de les obres per posar en marxa el tramvia al Camp de Tarragona a finals del 2025 o inicis del 2026. Model que estudiaran també per al Bages i la Costa Brava. A més, es comprometen a «pacificar» la N-2 al Maresme i a adequar un carril bici (40 milions). D’altra banda, segons els comuns, tenen el compromís de congelar les tarifes del transport públic, ja que el Govern al·lega que «no hi ha marge» per a la gratuïtat per a joves i avis.
  2. Nous impostos. La Generalitat desplegarà els impostos de la llei de canvi climàtic, començant pel dels creuers el 2022 i pel d’activitats econòmiques que generen gasos d’efecte hivernacle el 2023. Els diners aniran al fons per a la protecció de l’ambient atmosfèric. També s’estudiarà un impost als aliments ultraprocessats i n’introduiran un altre a «grans forquilles d’habitatges buits sense causa justificada durant més de dos anys».
  3. Sanitat. Han pactat incorporar referents de benestar emocional als CAP i s’han conjurat per afrontar el desenvolupament del programa de salut bucodental durant cinc anys. Sí que hi ha acord per estudiar la internalització del 061 i el 112, i per a la interrupció voluntària quirúrgica de l’embaràs, és a dir, perquè l’objecció de consciència no vulneri els drets de la dona.
  4. Habitatge. El compromís de l’executiu amb la CUP es manté amb els comuns. Es proposa fer modificacions pressupostàries perquè la partida per a polítiques d’habitatge arribi als 1.000 milions «en funció dels ingressos». Un creixement de 251 per a «habitatge públic i polítiques públiques d’habitatge» respecte el que va aprovar el Consell Executiu (749).
  5. Reindustrialització. Aquesta partida augmenta després de l’acord amb els morats. La dotació inicial del Pacte Nacional per a la Indústria suma 20 milions fins arribar als 76. I s’invertiran 210 milions per part de l’Institut Català de Finances en «projectes i empreses industrials», i 65 més per millorar la formació professional en aquest sector.
  6. Transició ecològica. S’avança en la promoció de la creació i el desplegament de comunitats energètiques i en la configuració d’una energètica pública. A més, es crearà una oficina a disposició de tots els consistoris per a la remunicipalització de l’aigua i una altra per a la conservació del litoral. I el Govern es compromet a no assumir «cap cost» sobre els terrenys del Hard Rock al Camp de Tarragona i deixa els JJOO d’Hivern en mans d’una consulta.
  7. Càmeres per a les llançadores de foam. Els comuns també han aconseguit mesures d’ordre públic. El Govern adquirirà càmeres per a les llançadores de foam dels Mossos d’Esquadra «per garantir i retre comptes del compliment del protocol». Enregistraran les imatges del camp de visió de l’agent en el moment del tret.
  8. Altres mesures. També hi ha mesures per a la «dignificació de les treballadores de la llar», la substitució de les reduccions de jornada per tenir cura de fills o d’un familiar «d’un terç de jornada a mitja jornada», un «possible fons d’ajuts» als cicles de FP i l’eliminació de les taxes requerides per a l’expedició de certificats de professionalitat i acreditacions parcials acumulables.