La Generalitat distribuirà copes menstruals i altres productes d’higiene menstrual reutilitzables en alguns instituts catalans, per a una prova pilot que iniciarà a la primavera, per planificar i valorar una mesura que busca garantir l’equitat menstrual i estendre’s a tots els centres de Catalunya, el proper curs escolar, si l’experiència surt bé.

La consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge, va defensar ahir aquesta mesura d’equitat menstrual per donar reconeixement al cost afegit que han de pagar les dones «pel simple fet de menstruar». Verge també es va referir a la reivindicació que el Govern central apliqui un IVA reduït o super reduït a aquests productes.

Les copes menstruals es repartiran amb informació «sobre el propi cos, sobre la menstruació i vinculat als drets sexuals i reproductius», que l’executiu català vol garantir amb l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius -que lidera Verge i suma vuit conselleries més- en diferents fases, i aquesta mesura n’és una. La consellera va detallar que estan treballant en aquesta mesura amb fins a quatre conselleries, entre les quals hi ha Acció Climàtica, perquè es tracta d’objectes mediambientalment sostenibles.