Els catalans suspenen el Govern amb un 4,85 de nota mitjana i el Govern central amb un 4,41, segons l’enquesta de valoració del Govern i de les polítiques públiques del 2021 que va publicar ahir el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat.

L’enquesta s’ha elaborat amb una mostra de 1.500 persones entre el 25 de novembre i el 15 de desembre -al començament de la sisena onada de la pandèmia del coronavirus i poc abans de l’aprovació dels Pressupostos tant catalans com estatals-, i compta amb un marge d’error de 2,53.

L’estudi mostra que, malgrat que la nota mitjana obtinguda pel Govern és de 4,85, el 62,5% dels enquestats aproven la gestió de l’executiu i el 37% el suspenen, el 0,4% no ho sap i el 0,1% no contesta.

Puntuació estable

Si es compara amb la valoració obtinguda pel Govern en altres anys, es manté estable, ja que el 2020 va ser de 4,78 i el 2019 de 4,46, i el director del CEO, Jordi Muñoz, va apuntar que la «lleugera tendència a l’alça» que s’observa entra dins del marge d’error de l’enquesta.

Segons l’electorat de cada partit, destaca que respecte l’any passat s’han invertit les valoracions entre els votants d’ERC i Junts, que ara puntuen l’executiu amb un 5,85 i un 5,28 respectivament: el 2020, els del partit de Carles Puigdemont valoraven millor el Govern que els d’ERC, i ara passa el contrari, cosa que el director del CEO ha atribuït al canvi a la presidència de la Generalitat que ara tenen els republicans.

També és remarcable l’augment en la valoració que fan els votants dels comuns, que en un any ha passat de 4,37 a 5,25, cosa que, segons Muñoz, es pot deure a l’acord de Pressupostos amb el Govern, mentre que també puja la valoració entre l’electorat socialista -d’un 4,01 de nota mitjana a un 4,61-, i entre els anticapitalistes baixa lleugerament -d’un 4,34 a un 4,25-.

Així mateix, el CEO concreta la valoració de l’actuació de la Generalitat en diferents àmbits: el sector més ben valorat és el de la promoció de la igualtat de gènere i la lluita contra les discriminacions amb un 6,32, seguit per la cultura amb un 6 ,08 i l’ensenyament públic amb un 6, mentre que la gestió en habitatge és el pitjor valorat amb un 4,26, i juntament amb la lluita contra l’atur (4,39) i l’administració de la justícia (4,71) són els únics àmbits en què suspèn.

El CEO també planteja si la prioritat del Govern ha de ser la gestió dels serveis públics o la resolució del conflicte català i el 59,5% opta per la primera opció i el 37,5% per la segona. Els resultats consoliden el canvi de tendència que va començar l’any passat arran de la pandèmia, ja que el 2019 hi havia més enquestats que creien que la prioritat havia de ser la resolució del conflicte.