La Sala d’Apel·lació de l’Audiència Nacional no veu necessari fer noves proves abans de revisar la sentència que va imposar penes de 53, 46 i 8 anys de presó a dos membres i un col·laborador de la cèl·lula terrorista que va conformar l’imam Abdelbaki Es Satty amb un grup de joves de Ripoll que van acabar sent abatuts pels mossos després de cometre els atropellaments de Barcelona i Cambrils el 17 i 18 d’agost del 2017, segons consta en una interlocutòria.

El tribunal és especialment contundent a l’hora de descartar la necessitat de practicar noves proves en relació amb la mort d’Es Satty i qualifica de «minuciosa anàlisi» la realitzada pel tribunal que presidia Alfonso Guevara de les «proves relatives a la identificació genètica de les restes cadavèriques trobades a Alcanar», malgrat que a la vista oral no es jutjava la mort o no de l’imam, sinó els que ocupaven la banqueta dels acusats.

Tot i això, la interlocutòria afegeix que «cal concloure del que s’ha actuat que en l’explosió de la casa d’Alcanar la nit del 16 d’agost del 2017 van morir Youssef Aalla» i l’imam de Ripoll. Per què? Perquè l’únic supervivent del xalet va declarar que aquella nit Es Satty hi era.