Investigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) han demostrat que l'Omomyc, una proteïna terapèutica que funciona per atacar tumors primaris, també és eficaç per a la metàstasi en càncer de mama.

Des de fa temps se sap amb certesa que la família de gens MYC exerceixen una funció important en el desenvolupament de molts tipus de tumors i Omomyc, com a proteïna inhibidora d'aquests, és eficaç per tractar tumors primaris.

No obstant això, existeix certa controvèrsia sobre el paper de MYC en les metàstasis i alguns estudis suggereixen fins i tot que inhibir-la seria contraproduent i podria potenciar el rebrot del càncer.

Però la investigació del VHIO, les dades de la qual acaben de ser publicades a Cancer Research Communications (una revista de l'Associació Americana d'Investigació del Càncer), han demostrat l'eficàcia d'inhibir el MYC amb Omomyc, a través de diferents experiments tant in vitro com in vivo.

"La resposta ha estat molt positiva i en tots els casos s'ha pogut comprovar que Omomyc té una important activitat antimetastàtica, en contra del que s'havia especulat", explica el doctor Daniel Massó, investigador de l'spin-off Peptomyc i primer autor de l'article.

"Fins ara havíem demostrat que Omomyc era eficaç controlant molts tumors primaris; ara, a més, hem vist que també és un fàrmac eficaç en bloquejar la invasió, l'establiment i el creixement de les metàstasis en el càncer de mama", afegeix la doctora Laura Soucek, codirectora d'Investigació Traslacional i Preclínica i cap del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals del VHIO.

Omomyc va ser creada per Vall d'Hebron com una miniproteïna capaç d'inhibir MYC i, després de múltiples estudis preclínics els resultats dels quals han fet la volta al món, ja s'està provant en pacients, en un assaig clínic iniciat al maig de l'any passat.

Previ a l'assaig, Omomyc ja havia demostrat una potent activitat antitumoral en múltiples línies de cèl·lules tumorals i models de càncer en ratolí, independentment del seu teixit d'origen i de les seves mutacions.

No obstant això, tots els treballs de recerca realitzats fins ara amb aquest fàrmac s'han centrat en tumors primaris i mai s'havia provat la seva eficàcia contra la malaltia metastàtica.

Amb aquest últim estudi, sí que s'ha pogut demostrar a través d'una multitud d'experiments, tant en models in vitro com en models de ratolí. En els primers es va provar l'eficàcia en tots els tipus de tumors, mentre que en els segons el treball es va centrar en el càncer de mama triple negatiu, una malaltia que necessita urgentment millors opcions terapèutiques.

Tot i que la investigació realitzada encara no s'ha dut a terme amb persones, el VHIO sí que va analitzar bases de dades de pacients, en les quals es va poder comprovar que aquelles malaltes de càncer de mama que presentaven sobreexpressió dels gens que bloqueja Omomyc tenien una supervivència més baixa.

"Això ens fa ser optimistes i pensar que, si aquestes pacients es tractessin amb el nostre fàrmac, potser podríem millorar la seva supervivència", destaca el doctor Massó.