Saldos en bancs duplicats en només dos anys, pagaments d’habitatges sense hipoteca i ingressos de diners d’empreses subvencionades i relacionades amb la Diputació de Barcelona on va ocupar el càrrec de director de relacions internacionals. Tot això apareix en un informe de la Guàrdia Civil sobre Jordi Castells Masanes, en l’actualitat subdirector general de Cooperació Local de la Generalitat, en el qual apunta a un «possible increment patrimonial il·lícit» i ingressos sospitosos, segons la documentació a què ha tingut accés El Periódico, del mateix grup editorial que Diari de Girona. Castells va ser detingut el maig del 2018 en una macrooperació policial per presumpta corrupció en entitat provincial en l’època de CiU.

L’atestat ha sigut entregat al Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona que investiga la suposada desviació de fons de la Diputació de Barcelona en l’època de CiU a diverses entitats, entre les quals algunes de l’òrbita sobiranista, com Catmon, i presumpte finançament del procés. Arran dels manaments del jutge Joaquín Aguirre a 23 bancs i de la informació aportada per l’Agència Tributària, la Guàrdia Civil ha descobert que Jordi Castells va adquirir el 2013 un immoble i una plaça d’aparcament a la capital catalana per un import de 295.000 euros sense haver sol·licitat una hipoteca, més enllà «del que sembla ser» un préstec de la seva mare de 100.000 euros ingressat en un compte del qual es van pagar 270.000 euros mitjançant un xec per a la compra de la vivenda. Els agents precisen que no s’han localitzat apunts bancaris que acreditin la devolució dels diners a la seva mare.

El 2018, indica l’atestat, Castells i la seva dona van adquirir una altra vivenda per 220.000 euros, sense haver-se formalitzat tampoc una hipoteca. Els agents revelen que el patrimoni de Castells va passar de 216.634 a 502.332 euros des del 2015 fins al 2017, reduint-se dràsticament en el 2018, any en què es va adquirir aquest segon pis. Entre el 2013 i el 2016, l’encausat va ingressar en efectiu a través de caixers automàtics 44.000 euros, sense que els agents hagin pogut determinar l’origen concret d’aquests fons.

Els investigadors han trobat dos cobraments de 1.580 i 2.000 euros procedents d’empreses que han mantingut «relacions mercantils», segons l’informe, amb la Diputació de Barcelona, com a Planning Strategies for Development. En el camp d’observacions d’aquest ingrés s’expressa «pagament erroni Batchelli Aulas», que la Guàrdia Civil identifica com Jordi Batchelli Aulinas, que treballava en el Grup IGFA i va ser regidor d’ERC a Camprodon (Ripollès). IGFA està relacionada amb subvencions atorgades per la Diputació. «No sembla justificar-se que Jordi Castells hagués percebut aquestes dues transferències en un compte de la seva titularitat», recalquen els agents.

Els investigadors han trobat també en un altre compte de Castells ingressos que podrien provenir de l’administrador de l’empresa Planning Strategies, així com pagaments d’aquesta mateixa companyia a la societat Pirenalia Local Development, vinculada al mateix excàrrec de la Diputació, o directament a ell.

També s’ha localitzat entrades en els comptes de Castells de fons procedents de l’entitat Fundación Bellota y Alcitrón, una altra entitat que va obtenir una subvenció de la Diputació i a la sol·licitud de la qual hi havia «múltiples deficiències», entre les quals es trobava que la suma del cost de les activitats era de 41.775 euros, però la petició ascendia a 84.000 euros. Hi ha altres ingressos sospitosos en els comptes de Pirenalia, vinculada a Castells, com dos de l’entitat Cubic Estudi Tèécnic, que va ser proveïdora de la Diputació, segons l’institut armat.