Diari de Girona

Diari de Girona

Catalunya ajorna la consulta sobre els Jocs d’Hivern de l’any 2030

El Govern anuncia que trasllada la votació a la tardor davant la falta d’acord amb l’Aragó i acusa Lambán de «boicotejar el projecte»

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ahir en roda de premsa. | ACN

El Govern ha decidit posposar la consulta sobre els Jocs Olímpics d’Hivern del 2030 per la falta d’acord amb l’Aragó en una candidatura conjunta. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, tenia previst signar ahir el decret per celebrar la consulta el 24 de juliol. Però, a menys de dos mesos per a la cita amb les urnes, la incertesa que provoca l’enroc del govern de Javier Lambán ha provocat aquest ajornament.

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, va assegurar que mantenen la voluntat de preguntar a la ciutadania sobre la conveniència de celebrar o no els Jocs i que per «respecte» prefereixen esperar, perquè volen que «quan es voti la gent tingui tota la informació» de com serà la candidatura i ara no la tenen.

Vilagrà va destacar que la Generalitat ha respectat tots els acords, però que «interessos polítics els han trencat», lamentant que la «posició intransigent d’una part ha boicotejat el projecte». El Govern «exigeix ​​celeritat» al COE perquè considera que no es poden «permetre la indefinició» i torna a instar Blanco a explorar totes les opcions, inclosa una candidatura catalana en solitari.

«Això no va de retrobament»

«Això no va de retrobament, sinó de fer una candidatura competitiva», va sentenciar Vilagrà, en al·lusió a les declaracions de Lambán, que va considerar que la candidatura conjunta era un moviment del Govern espanyol perquè «l’independentisme català tornés al camí constitucional».

La decisió es va anunciar dos dies després que Blanco expliqués els motius pels quals havia interromput les negociacions per a una candidatura conjunta, després que l’Aragó es despengés de l’acord tècnic que situava 54 proves a territori aragonès i 42 a Catalunya. El president del COE manté així viu el foc olímpic malgrat l’incendi amb l’Aragó i presentarà una proposta al COI amb qui s’hi vulgui sumar, obrint-la a estacions aragoneses, amb o sense el suport del president Lambán.

Una compareixença que va avivar l’incendi amb l’Aragó. El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Felipe Faci, va denunciar «les falsedats» de Blanco i ho va qualificar de «deslleialtat greu».

Davant d’aquest clima, la Generalitat ha decidit postergar la consulta prevista el 24 de juliol. El dia abans del 30è aniversari de Barcelona-92 hi havia convocades dues cites amb les urnes: una a l’Alt Pirineu i Aran, on tindrien lloc les proves catalanes, i una altra al Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. Si guanyava el no a l’Alt Pirineu i Aran el Govern s’oblidaria el projecte, mentre que si alguna de les altres comarques s’hi oposés simplement quedaria fora de la logística. Descartats ja el juliol i l’agost, la Generalitat planteja ara celebrar el referèndum cap a la tardor.

Thomas Bach, president del COI, visitarà Madrid el proper 1 de juny, data en què Blanco li confirmarà que hi haurà candidatura espanyola i demanarà una mica més de temps per deixar-la tancada. El COI, segons va apuntar la consellera Vilagrà, prendrà la decisió final cap al maig del 2023.

Compartir l'article

stats