Diari de Girona

Diari de Girona

Israel condemna el Parlament per acusar-lo de cometre «crim d’‘apartheid’»

El text sosté que la política israeliana en els territoris ocupats és contrària al dret internacional

L’ambaixadora d’Israel a Espanya, Rodica Radien-Gordon, va qualificar de «vergonyosa» la resolució aprovada dijous pel Parlament de Catalunya en la qual conclou que l’Estat Hebreu comet «crim apartheid» contra els palestins. El document aprovat per la Comissió d’Acció Exterior, segons la diplomàtica, reflecteix l’«obsessió antisraeliana» dels qui l’han promogut i aprovat.

El text proposat va obtenir el suport dels grups parlamentaris Socialista, Units per avançar, Esquerra Republicana de Catalunya, Candidatura d’Unitat Popular i En Comú Podem. La resolució converteix al Parlament en el primer d’Europa a reconèixer públicament que Israel està cometent el «crim de l’apartheid» contra el poble palestí.

La resolució afirma «que el sistema aplicat per Israel en els territoris ocupats és contrari al dret internacional i equival, d’acord amb la definició continguda en l’article 7.2, paràgraf (h) de l’Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional, a ser considerat un crim d’apartheid’».

La coalició Basta con la Complicidad con Israel, formada per 16 entitats de la societat civil catalana i impulsora de la resolució, va reconèixer a través de la seva pròpia representant Alys Samson que «és molt bo saber que quatre partits polítics de Catalunya digereixen el que el poble palestí porta dient des de fa dècades: que Israel està cometent el crim de l’apartheid».

Lucca Gervasoni, president de Lafede.cat, entitat catalana formada per més de 125 organitzacions, va declarar que «el text serà un pas important per a exigir coherència en les polítiques del govern». «La Generalitat ha de suspendre els acords institucionals, comercials i culturals amb institucions israelianes», va afegir.

La resolució aprovada estableix de manera clara que «el Govern es compromet a no donar suport, assistència o ajuda per a mantenir aquesta situació». Així mateix, afirma que «garantirà que els drets humans se situïn en el centre de tots els acords bilaterals i multilaterals amb les autoritats israelianes, amb la diligència deguda.»

Compartir l'article

stats