El Departament de Salut de la Generalitat ha confirmat fins a aquest dijous 23 de juny 150 casos de verola del mico, dels 298 sospitosos notificats a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC). La xifra representa més del doble dels casos de divendres passat, quan n'hi havia 71. En aquest moment hi ha 92 casos més en investigació, 47 probables i 45 sospitosos. La majoria dels confirmats són homes amb edats compreses entre els 22 i els 52 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 15 de juny del 2022. La majoria han presentat febre, astènia, limfadenopaties i exantema. Aquestes lesions poden produir cicatrius permanents i complicacions que, en algunes ocasions, també poden requerir hospitalització.

Les lesions s'han localitzat en la majoria dels casos en les àrees genital, perioral i/o perianal i, en la major part dels casos també s'han presentat en altres localitzacions. El mecanisme de transmissió probable més freqüent és el contacte estret, moltes vegades amb relacions sexuals, en el context d'esdeveniments festius.

Salut considera "molt important" que els infectats confirmats o sospitosos de ser-ho evitin el contacte amb altres persones o animals. Així mateix, afegeix el Departament, no han de compartir objectes com roba de llit, tovalloles o estris de menjar.

Els contactes de positius han d'estar atents a possibles símptomes com limfadenopaties i exantema (lesions cutànies), febre o astènia. Si apareixen, han de contactar ràpidament amb el sistema sanitari.