Diari de Girona

Diari de Girona

L’Audiència insta el jutge a justificar la investigació del patrimoni d’Alay

Admet el recurs de la Fiscalia Anticorrupció sobre la causa contra el cap de l’oficina de Puigdemont

Josep Lluís Alay en una fotografia d’arxiu. | M.Á.MONTESINOS

L’Audiència de Barcelona ha ordenat al jutge Joaquín Aguirre que justifiqui i expliciti la raó per la qual va acordar investigar el patrimoni i els viatges del cap de l’oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, en una causa oberta per presumpte desviament de fons de la Diputació de Barcelona cap a diverses entitats, entre elles algunes de l’àmbit sobiranista, i presumpte finançament del procés. El tribunal de la Secció 21 estima, així, parcialment el recurs que va presentar la Fiscalia Anticorrupció contra la nova bateria de diligències dictades pel titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona en relació amb Alay. En concret, el jutge va ordenar a la Guàrdia Civil que investigués el patrimoni de l’actual cap de l’oficina de Puigdemont per determinar si es va «enriquir il·lícitament» quan era comissionat de relacions internacionals de la Diputació de Barcelona.

El togat també va requerir a l’entitat provincial que l’informés de tots els viatges realitzats per Alay mentre va estar en aquesta institució (entre el 2015 i el 2018, durant l’època de CiU) i que van anar a càrrec d’aquesta, així com els expedients que suporten aquesta despesa. Aquesta documentació ja ha estat aportada i hi apareixen diversos viatges. Les despeses de dos van ser carregades al principi a la Diputació i després van ser reclamades a Alay. Els magistrats de l’Audiència rebutgen que la investigació sigui prospectiva, com al·legava la fiscalia per demanar-ne l’arxiu, però admet que en la resolució del jutge no s’han posat de manifest «les sospites sòlides que justifiquin la pertinència i la necessitat d’aquelles diligències». Per això, anul·la les diligències acordades i sol·licita al jutge dictar una nova resolució en què les justifiqui, però no sobre la base dels «resultats sobrevinguts que es poguessin haver obtingut» mentre es tramitava el recurs de la fiscalia.

La trama de la diputació

Les noves diligències deriven d’un informe de la Guàrdia Civil que manté que Jordi Castells, actual subdirector general de Cooperació Local de la Generalitat, va incrementar el patrimoni en 300.000 euros quan va ser director de relacions internacionals de la Diputació de Barcelona, en l’etapa de CiU, per pagaments que podrien procedir d’entitats proveïdores de la corporació provincial. El jutge Aguirre va raonar en la seva interlocutòria que Alay va succeir Castells en el seu càrrec i que sota el seu mandat es van finalitzar diversos dels expedients de projectes de cooperació internacional que estan sent investigats per desviament de fons a fundacions afins a CDC.

Compartir l'article

stats