Diari de Girona

Diari de Girona

Un jutjat investiga la firma de Pegasus pel «Catalangate»

Ajorna la personació de la Generalitat en la causa

Instal·lacions de NSO Group al desert d’Arava, a Israel. | REUTERS

Un jutjat de Barcelona investiga per primera vegada l’empresa creadora del programa Pegasus, la israeliana NSO, per espionatge al món independentista català. La titular del Jutjat d’Instrucció número 24 de la capital catalana, Maria Antònia Coscollola, ha admès a tràmit la querella presentada per l’advocat Andreu Van den Eynde, defensor d’Oriol Junqueras, entre altres dirigents del procés contra la companyia per la «creació i posada a disposició de tercers» de l’aplicació informàtica, així com per totes aquelles «accions i omissions» de la firma que podrien ser susceptibles de «contribuir voluntàriament i conscient a la verificació de la infecció, l’accés i l’extracció d’informació» dels dispositius del lletrat. La jutgessa ha acordat iniciar la pràctica de diligències.

Per això, l’advocat, que va presentar la seva querella el 17 de maig, ha estat citat a declarar el proper 18 de juliol. «Per primera vegada, un jutjat pren una decisió dirigida a investigar els fets d’una manera eficaç», va celebrar Andreu Van den Eynde: «És la primera decisió que podem considerar de tutela judicial efectiva per a les víctimes dels fets». L’advocat va considerar que «la resolució admet que, dins de les hipòtesis de la investigació, cal aclarir quin és el paper que juga NSO, que, tot i ser l’únic desenvolupador i comercialitzador de Pegasus, encara es manté a l’ombra i funciona de forma opaca». Una conducta opaca, al·lega, «per falta d’iniciatives investigatives per part dels òrgans judicials catalans, fins ara».

La togada, no obstant, ha resolt que sobre la declaració testifical de la directora del CNI, Esperanza Casteleiro, «es resoldrà el que sigui procedent» després de la compareixença de l’advocat, segons la interlocutòria. També ajorna, en espera de l’opinió del fiscal, la personació en la causa com a acusació popular de la Generalitat.

D’altra banda, el Jutjat d’Instrucció número 20 de Barcelona, fins ara coneixedor de la causa del diputat d’ERC Josep Maria Jové i de l’eurodiputada republicana Diana Riba, ha remès la causa al seu homòleg del Jutjat d’Instrucció número 32. D’aquesta manera, ha admès la petició de l’acusació i de la fiscalia d’acumular aquest procediment a la investigació oberta per l’espionatge amb Pegasus al conseller d’Empresa, Roger Torrent, i al president del grup municipal a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, encara que aquesta causa està arxivada provisionalment. En aquest sentit, la jutgessa argumenta que es compleix connexitat entre totes les causes.

Compartir l'article

stats