Diari de Girona

Diari de Girona

La presidenta del Parlament va ignorar el lletrat major sobre el vot de Lluís Puig

Va ser advertida de les conseqüències judicials que podria tenir la seva decisió

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va acceptar verbalment el vot delegat del diputat Lluís Puig malgrat l’anul·lació del Tribunal Constitucional (TC) i malgrat els advertiments dels lletrats. En l’acta de la junta de portaveus de dijous passat queda clar que Borràs havia estat avisada pels serveis jurídics. Cal veure si el vot quedarà recollit a l’acta del ple, ja que encara no ha estat publicada, tot i que la majoria sobiranista de l’òrgan rector va signar un acord per eximir els funcionaris de qualsevol responsabilitat. Dimecres passat, la Mesa es va reunir en finalitzar la sessió de control al Govern i al president, Pere Aragonès, i va acordar tombar les peticions de reconsideració de PSC, Cs, PPC i Vox, que havien sol·licitat que es repensés l’admissió de la delegació del vot de Puig.

En la junta de portaveus posterior, el lletrat major del Parlament, Miquel Palomares, va tornar a advertir els independentistes de les possibles conseqüències judicials en què podia derivar l’acceptació del vot anul·lat de l’exconseller. Però, malgrat tot, Borràs va computar verbalment el vot.

Segons l’acta, el lletrat va recordar que el TC va declarar que s’havia vulnerat el dret de participació política i que dues sentències prèvies, sobre l’expresident Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín, establien «doctrina constitucional» segons la qual la delegació del vot de Puig «no es pot fonamentar en el supòsit d’incapacitat allargada» perquè, segons el TC, el diputat «ha decidit eludir l’acció de la jurisdicció penal espanyola». ERC, Junts i CUP van exhibir la seva disconformitat amb aquest criteri i van tombar la reconsideració del vot.

Compartir l'article

stats