L'onada de calor que viu Catalunya ha obligat la Generalitat a anunciar dures restriccions des d'aquest divendres i fins dimarts vinent. El Departament d'Interior ha anunciat aquest dijous l'activació del pla Alfa 3, que comporta restriccions en 275 municipis de 20 comarques. L'accés a nou massissos i parcs naturals queda prohibit: Montgrí, Cap de Creus, l'Albera, les Gavarres, Montsec d'Ares, Montsec de Rúbies, Baronia de Rialp, Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

En els municipis que es troben en aquest nivell del Pla Alfa queden suspeses les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva i les activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural, si no es poden traslladar a algun nucli.

També es restringeixen les activitats dels casals, colònies i estades esportives a l'entorn immediat de les edificacions on es dormi i es limita la circulació motoritzada en el medi natural, exceptuant residents i activitats inajornables.

D'altra banda, se suspèn l'activitat agrícola amb ús de maquinària entre les 12 i les 18 hores, exceptuant la recollida de fruita i productes hortícoles, la sega de l'alfals, llaurar els camps de rostolls i el conreu d'arròs.

Alhora, se suspenen les obres, no autoritzades expressament pel Servei Català de Trànsit, a la xarxa interurbana inclosa la sega de cunetes, i es restringeix l'ús d'eines com radials a menys de 500 metres de la zona forestal i a menys de 50 de terrenys agrícoles. Si s'han d'utilitzar per motius de força major s'ha de comunicar a agents rurals.

Mapa Pla Alfa · 15/07/22

De divendres a dimarts

Totes les mesures seran vigents des de les 00.00 hores de demà divendres dia 15 de juliol fins a les 00.00 hores de dimarts dia 19, excepte les dues relatives a activitats de lleure i esportives que seran vigents a partir de les 12 hores de divendres amb la mateixa finalització.

Segons Interior, es farà seguiment de la situació durant tot el cap de setmana i dilluns es valorarà si és necessari prorrogar les mesures a partir de llavors o adoptar-ne d'altres.

Crida a la prudència davant una onada de calor de risc màxim

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha alertat que preveuen una onada de calor "persistent", que s'allargarà en els propers dies, però que ara com ara no poden predir fins quan; amb temperatures màximes per sobre dels 40 °C i mínimes que superaran els 20 °C i humitats de dia i de nit inferiors al 30%.

"El Servei Meteorològic de Catalunya ens comunica que estem davant una onada de calor que, en els nivells establerts, és de 6 de 6, és a dir, el màxim", ha advertit Elena en una roda de premsa aquest dijous a la tarda per informar de les mesures preses davant d'una situació que, ha avisat, és de "màxima gravetat" i que no s'havia vist des del 1987 o el 2003.

El titular d'Interior ha fet una crida a la "responsabilitat" i a la "prudència" i ha indicat que els cossos de seguretat i d'emergències del departament es troben activats i que intensificaran la presència i activitat.

La directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, ha donat alguns consells per a la salut davant l'onada de calor, com hidratar-se sovint; fer esport a primera hora del dia o a última de la tarda; evitar l'exposició solar en les hores centrals del dia i tenir especial cura de les persones vulnerables, com la gent gran, i anar-les a visitar i portar-los allò que els faci falta, sobretot si es tracta de medicació, ha dit.