Diari de Girona

Diari de Girona

Els partits suspendran la presidenta del Parlament

La Mesa es reunirà demà per executar el cessament temporal de la líder de Junts

Laura Borràs afronta les últimes hores com a presidenta del Parlament després que el jutge dictés l’obertura de judici oral pels delictes de prevaricació i falsedat documental per presumptament haver trossejat contractes entre el 2013 i el 2017 durant la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) per beneficiar un amic seu. Tots els partits, llevat de Junts, estan disposats a aplicar l’article 25.4 del reglament de la cambra i a suspendre «de manera immediata» la líder postconvergent per estar acusada de delictes vinculats a la corrupció.

La Mesa es reunirà demà per dur a terme el cessament temporal de la presidenta. PSC, ERC i CUP votaran a favor de suspendre-la i els seus cinc vots s’imposaran a l’únic que podrà registrar Junts, ja que només es pronunciarà la diputada i secretària de l’òrgan rector Aurora Madaula, perquè Borràs està implicada directament i, per tant, afectada per conflicte d’interessos. La dirigent es quedarà sense sou, sense dret a vot i sense opcions d’exercir la representació parlamentària, almenys fins que tingui sentència i depenent de la resolució del tribunal, ja que el fiscal li demana sis anys de presó i 21 d’inhabilitació. De moment conservarà el seu escó, perquè la llista electoral no corre, i en cas de ser absolta recuperarà les seves funcions com a diputada.

La incògnita és ara quin moviment durà a terme Borràs, és a dir, si decideix apartar-se i renunciar a la presidència perquè el seu grup pugui proposar un altre candidat i continuar al capdavant de la institució o si, per contra, s’atrinxera i opta per deixar la seva cadira buida, cosa que implicaria que les seves funcions queden a les mans de la vicepresidenta primera, Alba Vergés, d’ERC.

Els republicans insten la postconvergència a prendre una decisió sobre el futur de la presidència i asseguren que estan disposats a acceptar una proposta per complir l’acord de legislatura, que marca que ERC ostenta el comandament de la Generalitat i Junts, la batuta del Parlament. Mai abans no s’ha suspès un president del Parlament i tampoc abans s’ha aplicat l’article 25.4 del reglament. La decisió és insòlita i és una conseqüència de la inclusió d’aquest article al reglament el 2017, a proposta de la CUP i amb els vots de Junts pel Sí.

Compartir l'article

stats