Diari de Girona

Diari de Girona

Catalunya suma 58 denúncies per punxades sense abusos ni robatoris

Els Mossos han enviat agents a l’interior de discoteques, però no han trobat cap agressor

Imatge d’arxiu de l’oci nocturn | DAVID APARICIO

Els Mossos d'Esquadra han rebut 58 denúncies de persones que afirmen que han patit punxades amb una agulla mentre eren en espais d'oci nocturn. La xifra de totes les que asseguren que han sigut punxades al llarg d'aquest estiu és superior perquè algunes, després de comunicar el succés als establiments, han preferit no denunciar-ho formalment en una comissaria de la policia catalana. Aquest recompte inclou fins al cap de setmana del 13 i 14 d'agost. Cap d'aquestes punxades està relacionada amb abusos sexuals ni tampoc amb robatoris. És a dir, els qui van punxar les seves víctimes no ho van fer per injectar substàncies estupefaents amb la intenció d'adormir-les per abusar-ne sexualment o per quedar-se amb les seves pertinences, una realitat que contradiu la notícia falsa dels violadors que seden amb agulla les seves víctimes i que turmenta les joves de mig continent. Tampoc consta que en cap cas hagin contret una malaltia. Amb la boca petita, experts i policies apunten a una moda absurda que també es va reproduir en països com el Regne Unit, Alemanya i França, on a més ja ha desaparegut.

Durant aquell últim cap de setmana els Mossos van tenir constància de tres nous casos. Tots tres a Barcelona i en discoteques del passeig marítim. Dos homes que eren a la discoteca Opium van alertar els treballadors del local que havien sigut punxats i el personal va avisar el 112. A la mateixa hora, una dona va avisar els treballadors d'una altra discoteca pròxima, Carpe Diem, per explicar exactament el mateix: havia sigut punxada amb una agulla. Per als dos casos es va activar una unitat del SEM. Cap dels tres afectats estan inclosos en el recompte de 58 denúncies perquè encara no havien denunciat quan se'n va fer el balanç.

Fonts dels Mossos d'Esquadra remarquen que existeixi o no denúncia, el cos investiga tots els casos dels quals té coneixement. En realitat, cada avís es comprova i s'eleva a la Divisió d'Investigació Criminal (DIC), una manera de treballar que la policia catalana ha adoptat per combatre l'auge de la violència sexual.

Sense submissió química

En cap dels casos que han investigat els Mossos les víctimes que afirmen que han sigut punxades han acabat patint abusos sexuals. Tampoc els han robat. Ni consta que aquestes punxades amb agulles hagin servit als agressors per injectar substàncies estupefaents o que les víctimes hagin sigut contagiades d'alguna malaltia.

Els Mossos han enviat agents de paisà a l'interior de les discoteques per esbrinar què passava amb les punxades. Però no han descobert cap agressor. El balanç és de zero detinguts, tot i la infiltració d’agents en els locals amb més incidència de casos.

Dinàmica europea

Mireia Ventura, directora d'anàlisi d'Energy Control, creu que el que ha passat a Catalunya i a Espanya aquest estiu és exactament el mateix que ha succeït a la resta d'Europa. Per a Ventura, l'única droga que podria administrar-se a través d'una agulla i amb aquesta finalitat seria la benzodiazepina –com el Valium–, però l'única substància que s'ha detectat en una víctima d'una punxada a Espanya, que, a més, «va acabar sent un fals positiu», va ser èxtasi líquid, raona.

Ventura crida l'atenció sobre com de complex és injectar una substància a través d'una xeringa. «La víctima se n'adonaria», assegura.«Tornem a desviar el focus del greu problema que suposen els casos de submissió química», insisteix, i recorda que la majoria dels casos la droga que facilita l'agressió dels violadors és l'alcohol. «Hem d'apel·lar a la responsabilitat i educació col·lectiva», conclou.

Compartir l'article

stats