L'ANC ha instat aquest dimarts el Govern a declarar la independència de Catalunya "durant el segon semestre del 2023". Abans d'entrar a la reunió convocada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb les entitats independentistes, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha avançat que posaria aquesta "data límit" sobre la taula perquè coincideixi amb el període de presidència espanyola de la Unió Europea. "És una finestra d'oportunitat que no es pot desaprofitar", defensa l'ANC en un comunicat. L'entitat creu que serà un moment de "gran visibilitat i presència internacional" d'Espanya que "dificultarà la repressió i la vulneració de drets fonamentals com les viscudes durant l'1-O".

A més, l'ANC demana al Govern i el Parlament que "mostrin el seu compromís amb la independència aprovant una resolució el pròxim 27 de setembre en el debat de política general".

Així, considera que si donen suport a "activar" la declaració d'independència el segon semestre de 2023, això "pot donar el tret de sortida a una gran mobilització ciutadana l'1 d'octubre" d'enguany.Amb tot, l'ANC avisa que es referma en el seu missatge emès per la Diada: "O independència o eleccions".