Diari de Girona

Diari de Girona

El PSOE torna a posar-se al capdavant i avantatja el PP en set dècimes

El baròmetre del CIS de setembre confirma el declivi de Vox que es va inicar al mes de maig i també mostra un lleuger repunt de Ciutadans

Feijóo escolta Pedro Sánchez durant una de les seves intervencions al Senat. | JOSÉ LUIS ROCA Pilar Santos. MADRID

L’estiu no li ha provat gens al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, segons estableix el darrer baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Al juliol, el mandatari gallec es va posar primer en estimació de vot, cosa que va fer saltar les alarmes a Moncloa i a Ferraz. Si en els baròmetres en els quals els populars ni oloren la victòria de sobte es posen primers, és que alguna cosa no està anant bé. Després de la clatellada de les eleccions andaluses del juny, aquell sondeig del juliol va provocar una davallada important. Però l’estiu sembla que ha recol·locat les coses. El PSOE torna a ser primer en el baròmetre del mes de setembre, que es va portar a terme entre els dies 1 i 10.

Així, el PSOE torna al liderat amb un 29,2% en estimació de vot i supera, per tant, el PP, que pateix un cop en caure fins al 28,5%. L’agost ha injectat un punt més als socialistes (del 28,2 de juliol al 29,2 d’ara) i n’ha restat un i mig als populars (del 30,1 al 28,5). La taula d’estimació de vot del Centre que presideix José Félix Tezanos aporta altres resultats: un és el declivi de Vox. La formació de Santiago Abascal està en descens des del maig. Va registrar llavors un 16,6%, va baixar al juny molt poc, fins al 16,5; i es va ensorrar al juliol en obtenir un 12. El setembre confirma la tendència: torna a caure fins al 10,3.

Finalment, una bona notícia

L’altra pota, petita, de la dreta és Ciutadans, que troba en el sondeig publicat ahir un motiu d’alegria després d’una successió d’implacables males notícies que semblaven no tenir. En tot cas, ha millorat en poc més d’un punt. El partit liberal es troba immers en un procés catàrtic, buscant el seu rumb, amb Inés Arrimadas molt qüestionada, i el CIS li dona una estimació de 2,8%, quan al juliol es va quedar en l’l’1,7. Paral·lelament, les sigles que representa Íñigo Errejón al Congrés es mantenen en l’1,9. Unides Podem aconsegueix un resultat desconcertant. És la tercera força política segons el baròmetre a causa de l’ensorrament de Vox, amb un 12,8%.

Compartir l'article

stats